Fužine: Langham seminar

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Langham seminar iz propovijedanja

Fužine, 25. - 28. studenoga 2009. (IBA) - U organizaciji Baptističkog instituta i Langham Partnership Internationala u Fužinama u 'Hope centru' održan je četvrti po redu seminar iz biblijskog propovjedanja. Seminaru je prisustvovalo 25 sudionika iz Hrvatske i Srbije.

'Ovim se seminarom želi pomoći ljudima da propovijedaju Bibliju, tako što će najprije razumjeti tekst i zatim ga pretvoriti u dobru propovijed. Činimo to zato što želimo da se razvije biblijsko propovijedanje u Hrvatskoj i Srbiji. Prisutni pastori i studenti, kao i oni koji sudjeluju, a da nisu dio nekog formalnog obrazovnog procesa žele vjerno i djelotvorno tumačiti Bibliju', rekao nam je Dominic Smart, predavač na ovom seminaru. Program je vrlo intenzivan i naporan, a uključuje predavanja i rad u malim grupama.

''Langham preaching', kao dio šire inicijative provodi se u mnogim zemljama. U nekima od njih nema puno mogućnosti za biblijsko obrazovanje pa ovaj projekt izlazi u susret tim potrebama. Iz nekih zemalja studente upućujemo na daljnju izobrazbu u institucije koje im je mogu pružiti kako bi se kasnije vratili u svoje zemlje opremljeni za propovijedanje Božje riječi. 'Langham literature' također pridonosi istom cilju time što pomaže oko prevođenja dobre teološke literature na mnoge jezike kao pomoćno sredstvo za pastore i propovjednike', zaključio je Smart.

 

Rekli su o seminaru:


Momir Blažek, Zagreb: Na seminaru smo prolazili kroz sve faze pripreme propovijedi: od osobne pripreme do nacrta. Slušali smo također i kvalitetne propovjednike i tako smo mogli uspoređivati s onim što bismo sami napravili s istim tekstom. Kako sam nemam formalno teološko obrazovanje koristilo mi je i sve ono što sam saznao o poslanicama s kojima smo se bavili.

Đaković Đorđe, Novi Sad / Osijek: Prvi put sam na ovakvom seminaru i kad ga usporedim s drugim seminarima na kojima sam sudjelovao, mogu reći da je bio jako koristan. Na njemu sam naučio nešto što mogu praktično promijeniti i koristiti će mi tijekom cijelog života. Jako sam zadovoljan jer mi pomaže da bolje propovijedam. 

Dražen Radman, Split: Ovaj mi je seminar pomogao u još temeljitijim pripremama za propovijedanje. Potaknuo me da još dublje uđem u tekst i otkrivam blago koje se u tekstu krije. Uz to me potaknuo da još više preispitam sebe, svoj život u kontekstu onoga što želim drugima propovijedati.

Ela Magda, Osijek: Ovaj mi je seminar bio posbeno dragocjen u radu u malim grupama jer se tu Pismo otvara na osobnoj razini, a u interakciji s drugima bolja ga razumijemo i međusobno se potičemo.


Kruno Kovačević: Mogu samo reći: 'Bogu hvala što ljubav prema Kristu nadilazi granice nacije i mislim da je zadaća i cilj ovoga seminara u potpunosti ispunjena. Rad u malim grupama mi je bio najkorisniji. To je najbolji način za upoznavanje i razvijanje dobrog međusobnog duha. I u crkvama bismo se  trebali više susretati u malim grupama.