Liberte, fraternite, egalite

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Ja nisam Charlie ali, čvrsto stojim na biblijskom zahtjevu za poštivanjem svakog života. Strašno je i za svaku osudu kad bude brutalno ubijeno dvanaest novinara. Pa ipak ne mogu se identificirati s časopisom koji često prelazi i granice satire i kroči u beskrupulozno i neodgovorno vrijeđanje svega što je nekom drugom sveto. Ja jesam za slobodu govora, ali nisam naivan: većina ljudi u svijetu nema privilegiju da se njihov glas čuje kad ih se i zlostavlja, obespravljuje, ismijava i ubija. Oni ne pripadaju privilegiranom krugu medijske elite i zapadni se visoki političari ne pojavljuju u njihovom selu s banerima na kojima piše: Svi smo mi djevojčice iz Chiboka,“ niti se javno ni blizu ne zgražavaju nad strašnim masakrom u Bagi i Doron Bagi u Nigeriji, gdje je gotovo istovremeno s francuskim novinarima poginulo oko dvije tisuće ljudi. Taj je masakr ostao medijski i politički neinteresantan. 

Što se mene tiče, zadnji su dani još jednom pokazali ovu dvoličnost zapadnjačkog razmišljanja: reagira se bučno samo kad se naruši mir i sloboda u mom dvorištu – onda se zahtjevi izdižu na razinu globalne kataklizme i razbacuje se velikim stereotipima kao što su: Liberte! 

Nadahnuti Pavao apostol u svojoj poslanici poziva kršćane u Galaciji: Vi ste, braćo i  sestre, na slobodu pozvani, samo neka ta sloboda ne bude povod za niske sebične strasti, nego ljubavlju služite jedan drugome, jer je sav zakon ispunjen u jednoj zapovijedi: Ljubi bližnjega svoga! Na drugom mjestu isti apostol napominje: Sve mi je slobodno, ali nije sve korisno! Dakle, biblijski gledano, osobna sloboda uvijek je vezana uz odgovornost i ljubav za druge, pa se ne može vikati liberte (tj. sloboda!), a da se istovremeno ne uzvikne i egalite (jednakost!) i fraternite (bratstvo!). I ne može se to vikati samo na jednom jeziku! Tko god traži slobodu za sebe, a nije spreman na odgovornosti i ljubav prema drugome, ide za sebičnim strastima, a svojom naoko dobrom parolom izaziva rat.

„Duhovna misao“ Hrvatski radio prvi program, 19. siječnja 2015. godine

Napisao: p. Toma Magda