Imamo li viziju

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Očito je, u izbornoj smo godini. Narodu, koji navodno treba birati, teška politička klima postoje još teža. Glasni postaju i oni najtiši saborski zastupnici. Ne biraju se riječi u javnim raspravama i Sabor sliči pijaci. Na površinu isplivavaju nevjerojatni prošli grijesi protivnika. Drugim riječima, godinu dana živimo u kaljuži prošlosti, a sve u ime pravde i pravice i navodnog prava naroda da zna. A onda iz toga trebamo birati budućnost. 
Ono što se baš i ne vidi je to, da mučna sadašnjost pomiješana s još gorom prošlošću ne daje nikakvu snagu za budućnost, nego samo apatiju? Apatija sasvim sigurno ne rađa izlaskom iz krize.
 
Čitam ovih dana mudre biblijske, Izreke i razmišljam ne bi li bilo pametno učiniti ih obveznim štivom za vođe naroda, ako ne uvijek, onda barem u predizborno vrijeme. Ima tu zanimljivih, kažu, božanskih natuknica za dobru vlast. Na primjer: 'Pravednik razumije pravo malenih,  a opaki ne shvaća spoznaju' (29, 7) ili 'Kralj koji sudi siromasima po istini, ima prijesto čvrst dovijeka'. Zanimljivo. Prijesto ne ovisi o bogatstvu bogatih.
 
'Podsmjevači uzbunjuju grad, a mudri stišavaju buru' (29, 8) to naprosto sugerira i izabranicima i onima koji odabiru da nije dobro nasjedati na šaljive podrugljive dosjetke ma od koga dolazile – nisu konstruktivne i stvaraju, a ne stišavaju buru.  Zgodna provjera za kandidate dostojne izbora.
Pa dalje,  'Ako vladalac posluša riječ lažljivu, sve mu sluge postaju opake' (29, 12); ili 'tko s lupežom plijen dijeli, mrzi sebe samoga' (24) ili 'oholost ponizuje čovjeka' – zanimljiva je to analiza raspada svakog sustava. 
 
Sve to iz samo jednog, 29.  poglavlja. Biblija ima tako puno za reći onima koji se nalaze pred izborom. Preporučam toplo dnevno čitanje barem do izbora.
Jednu bih izreku izdvojio za kraj, kao misao i kao inspiraciju za izbornu godinu i onima koji biraju i onima koji bi željeli biti izabrani: 'Kad vizije nema, narod propada. Blago onome tko se drži Zakona,' poručuje Božja riječ.  Za nas to znači da bi trebali izabirati onoga koji ima viziju za naprijed, viziju utemeljenu na vjernosti Bogu i ljudima (posebno onim malima). Biblija tvrdi da je to put u život kako za pojedinca, tako i za narod. 
 
Imamo li vođe koji ne žele biti moćni, nego koji nas mogu povesti  - kako reče nagrađivani novinar, Jonathan Alter, 'onamo kamo je spremno kročiti njihovo najbolje ja'? Nemojmo se dati zavesti ničim manjim.
Napisao: p. Toma Magda