Nova knjiga o anabaptizmu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Povodom 400-te obljetnice baptizma iz tiska izlazi knjiga Povijest i teologija anabaptizma

Povodom 400. obljetnice baptizma koja se u Europi obilježava na različite načine, Teološki fakultet „Matija Vlačić Ilirik“ izdaje knjigu 'Povijest i teologija anabaptizma' C. Arnolda Snydera. Cilj ovog izdavačkog projekta je da se u zemlji gdje baptisti žive i djeluju kao manjina i u relativno skromnim uvjetima doprinese boljem razumijevanju vlastitog identiteta i njegovih korijena te da se ujedno taj identitet prezentira širem društvu i kulturi.

Stručnjaci se slažu da je ova knjiga jedan od najvrsnijih uvoda u povijest i teologiju anabaptizma, pokreta nastalog u nemirnim vremenima reformacije koji je po mnogočemu duhovni preteča suvremenog baptizma ili je na njega izvršio značajan izravan ili neizravan utjecaj. Knjiga se dotiče vrlo širokog raspona tema - primjerice, na početku autor ocrtava povijesnu pozornicu, početak reformacije i pojavu radikalne reforme. Potom slijedi i detaljni opis anabaptističkog pokreta kako se rađa kroz dijalog s magisterijalnom i radikalnom reformacijom. Čitatelja se upoznaje s vodećim osobama pokreta u razdoblju od 1525. do 1540., kao i s razvojem sadržaja vjerovanja i dinamikom njegova širenja. Među neke od konkretnih odlika anabaptizma tog vremena koje dobivaju veću pozornost spadaju i pitanja davanja prisege i nošenja mača, jednakosti unutar anabaptističkih zajednica sagledanih kroz ulogu žene i braka, raspodjele dobara i crkvenog ustroja (učeništvo i crkvena stega). Važna je i cjelina u kojoj se teologija i crkvena praksa ranih anabaptista i njihovih suvremenih nasljednika promatraju paralelno, te se ukazuje na kontinuitet ili diskontinuitet ideja i postupaka. Upravo će ova tematika biti od izuzetne relevantnosti za baptističke crkve u našim krajevima. Konkretno, u našem kontekstu upravo bi ova knjiga, sa svojim opisom početka krštenja odraslih, mogla nedvosmisleno povijesno ukorijeniti jednu od važnijih protestantskih manjina u Hrvatskoj - baptiste.

Sažeto rečeno, autor je ovom knjigom uspio ne samo unaprijediti znanstveno istraživanje anabaptizma, nego i ponuditi pristupačan tekst koji mogu razumjeti i čitatelji bez akademskih predispozicija, te pridonio razbijanju mita o anabaptističkom pokretu kao sektaškom fenomenu što će u našem okruženju zasigurno biti od neprocjenjive vrijednosti.

Prevoditelj knjige je dr. sc. Davorin Peterlin, lektorica Branka Kosanović, prof., a urednica dr. sc. Lidija Matošević. Predgovor je napisala dr. sc. Antonija Lučić Gonzalez. Knjiga ima cca. 550 stranica i izlazi kao 11. svezak Bibliothece Flaciane. Knjigu je moguće kupiti u pretplati po povoljnijoj cijeni od 280 kuna. Za sve detaljnije informacije vezane uz narudžbu ove knjige zainteresirani se mogu javiti na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 01/4828 915/917.