Uzbekistan: kazne

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Kažnjen predsjednik Baptističkoga saveza Uzbekistana

Uzbekistan (BWA) - Pavel Peychev. predsjednik Saveza evanđeoskih kršćana baptista Srednje Azije (UECHB) u Uzbekistanu. osuđen je i kažnjen, kao i druga dva baptistička lidera,  zbog izbjegavanja plaćanja poreza i navođenja djece u religijske aktivnosti bez njihova i roditeljskog pristanka.

Presuda je donesena 29. listopada u Taškentu, glavnome gradu te srednjoazijske države, a Forum 18, organizacija koja se bavi zaštitom vjerskih prava, nazvala ju je medijski eksponiranim sudjenjem.

Elena Kurbatova Peychev, knjigovođa UECHB-a, i Dmitriy Pitrimov, voditelj baptističkog dječjeg kampa 'Radost', osuđeni su na plaćanje 260 minimalnih mjesečnih plaća u zemlji, što sveukupno iznosi 17 280 USD, a naloženo im je i plaćanje pripadajućeg poreza.

Forum 18 izvješćuje da je svo troje 'odlučno odbacilo sve optužbe da je Savez profitirao od ljetnih kampova, da su izbjegavali plaćanje poreza kao i da su djecu poučavali bez pristanka njihovih roditelja.' Štoviše, roditelji navedeni u presudi kao žrtve, u svojoj su izjavi istaknuli da su istražitelji krivotvorili njihove izjave. Pitrimov, jedan od optuženih, izjavio je da nakana suda nije bila kažnjavanje baptista, već udaljavanje vođa Saveza iz njihove službe.

Glavni tajnik Svjetske baptističke alijanse (BWA) Neville Callam izjavio je da 'BWA s dubokom zabrinutošću promatra najnoviji razvoj događaja u Uzbekistanu' te da je međunarodna baptistička organizacija 'uznemirena izvješćima koja daju naslutiti da su optužbe i presuda usmjerene k potiskivanju religijskih aktivnosti u zemlji, kao što se iz toga dade iščitati i obrazac djelovanja države i drugih u Uzbekistanu koji ide protiv različitih vjeroispovjesti i vjerskih vođa.'

Europska pak baptistička federacija (EBF), jedan od šest regionalnih članica BWA, koja uključuje i baptističke saveze u Srednjoj Aziji, izjavila je da je većina optužbi 'utemeljena na fabriciranim izjavama' i da 'je očito da vlasti idu za zatiranjem aktivnosti baptista i njihovih vođa.'

Uzbekistan ima šaroliku povijest prakticiranja vjerskih sloboda. Godine 2006. šestoro je baptista pritvoreno i kažnjeno u južnom gradu Karshi, a Biblije i pjesmarice su spaljene. U veljači 2008. jedan je vjernik kažnjen s devet mjesečnih plaća zato što se u njegovu domu na nedjeljnom bogoslužju okupilo četrdesetak baptista, a baptistički je pastor zajedno sa svojim vjernicima ozbiljno pretučen i zatočen u travnju 2008. kad je policija u Samarkandu upala na vjerski skup kućne zajednice.

Vjerske su slobode zajamčene uzbekistanskim ustavom, no vjerske se skupine žale da je zakon o vjerskim zajednicama krut te da nije u skladu kako s ustvaom tako ni s međunarodnim standardima zaštite vjerskih sloboda.

Nevladine organizacije poput Amnesty Internationala i Human Rights Watch kao i Vijeće Europske Unije i Vlada Sjedninjenih Američkih Država, više su puta navodili kršenje ljudskih prava u Uzbekistanu. Izvješća tih tijela navode kako su kršenja najčešća prema nezavisnim skupinama, uključujući i vjerske zajednice, a uključuju mučenja, proizvoljna uhićenja i različita ograničavanja sloboda