Novi Sad: 'Živa voda'

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Otvoriti se svijetu oko sebe koji se brzo mijenja

Novi Sad, 8. studenoga 2009. (IBA) - U novosadskom hotelu “Park” svečano je 5. studenoga otvorena osamnaesta po redu konferencija za evangelizaciju i vodstvo kroz služenje. Projekt-konferencija pod nazivom “Living Water” petogodišnji je strateški projekt Svjetskoga saveza baptista (BWA) koji je otpočeo na proslavi stogodišnjice osnivanja BWA u Birminghamu (Velika Britanija) 2005. godine. Projekt koji regionalno okuplja vođe baptističkih nacionalnih saveza ima za cilj motivirati na svjesniji angažman u misiji te poticati na vođenje kroz službu. Projekt je povjeren Australcu Tonyju Cupitu i Brazilcu Faustu Vasconcelosu.

Ova osamnaesta konferencija, koja se održavala od 5. do 8. studenoga, okupila je šezdesetak gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije i Jugoistočne Europe. U ime domaćina pozdravio ih je tajnik Saveza baptističih crkava Srbije pastor Dane Vidović i predsjednik Dr. Ondrej Franka. Predsjednik Saveza baptista u Rumunjskoj Dr. Otniel Bunaciu iz Bukurešta zahvalio je BWA za organizaciju ovakve konferencija koja je prvi put nakon mnogo godina okupila vođe koji rade u sličnim postkomunističkim uvjetima. “Nekad davno, u doba moga oca, BWA je bila ‘naš Veliki brat’ dok su ‘oni’ imali svoga Velikog brata u Rusiji”, objasnio je Bunaciu. U to teško vrijeme za crkvu mnogo je značila globalna podrška. U svome je uvodnom govoru, pod naslovom “Žeđ, voda i kriza u susretu s Kristom”, Bunaciu istaknuo kako bi naša molitva trebala biti za konačan proboj balkanskoga začaranog kruga razumijevanja života i povijesti po kome je “efikasnost to da se što brže, sa što više potrošenih resursa, snage i života vratimo na početni položaj”. Trebamo, naprotiv, naučiti okrenuti se Kristu koji otvara vrata nade za novi život. U tome ni kriza nije nužno neprijatelj, jer ona često otvara nove pa i bolje mogućnosti.

Skup je pozdravio i Valeriu Giletchi, predsjednik Europske baptističke federacije (EBF) i parlamentarac u Moldovi, ukazujući na misiju kao bitan element žive baptističke crkve. Michael Kisskalt, profesor misiologije na Baptističkom teološkom seminaru u Elstalu u Njemačkoj i EBF-ov povjerenik za misiju, napomenuo je da Krist svojim obećanjem žive vode obećava budućnost i život svojim sljedbenicima. Upozorio je na to da je svaka vjera u opasnosti sadržaj zamjenjivati formom te zaključio da u iskrenom zajedništvu pomažemo jedni drugima usredotočiti se uvijek iznova na sadržaj, ne na formu. Toma Magda, predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, u svojoj je propovijedi podsjetio prisutne da su “biti svjedok” i “imati silu odozgo” bitne odrednice kršćanskog identiteta. Izbor i sila dolaze sa svrhom da se Krist proslavi. Stoga vrijedi: “Što je manje Krist središte našeg svjedočanstva, to manje sile imamo.” T. Magda naveo je u tom smislu da misijska orijentiranost crkve treba istjeravati bespotrebnu crkvenu politiku, “jer Sila koju smo primili jest sila za svjedočenje o Isusu, a nije sila kojom vođe učvršćuju svoj položaj i provode strahovladu nad ljudima”.

Pogled u svijet

Veći je dio programa posvećen slušanju izvješća i sjedočanstava iz života i rada nacionalnih baptističkih saveza te molitvi za izazove i probleme s kojima se oni suočavaju. Jedan od takvih akutnih problema jest svjedočenje u kontekstu stigme o “sekti” koju većinske crkve na Balkanu pripisuju baptistima. Osim toga, istaknuti su kao problem financijski izazovi i izdržavanje radnika, posebno u ruralnim predjelima i malim zajednicama, te traženje adekvatnog odgovora na izazove urbanih sredina. Govornici su često isticali potrebu da crkve, nekoć zatovrene u svoje zgrade kao u geta, trebaju što brže naučiti komunicirati s kulturama koje ih okružuju kako bi bolje mogle odgovarati na potrebe društva i bile efikasnije u naviještanju evanđelja.

Pokazalo se da sve baptističke crkve polažu veliku pozornost na odgoj djece i mladeži. U tu je svrhu predstavljen i novi e-seminar za obrazovanje mladih vođa Europske baptističke federacije, dostupan mladim vođama na više jezika, uključujući i arapski.

U malim diskusijskim grupama  sudionici su raspravljali o obrazovanju, pravdi, higijeni duše, o Duhu Svetom, razrješavanju konflikta u zajednicama, o pastorima kao vođama. Izvan programa vodili su se mnogi ohrabrujući razgovori te se povezivali projekti.

Hrvatsku su delegaciju na sastanku predvodili predsjednik Toma Magda i glavni tajnik Željko Mraz, a sačinjavali su je pastori David Dobutović (Andrijaševci, Kamp «Činta»), Mihal Kreko (Zagreb) i Damir Pintarić (Čakovec); predstavnici segmenata rada u Savezu BC: Branko Kovačević (evangelizacija; “Ima nade”), Svjetlana Mraz (rad s djecom i mladima i članica Izvršnog odbora EBF-a), dr. sc. Ksenija Magda (teološko obrazovanje), kao i nadolazeći vođe: pastor pripravnik Dražen Ogrizović (Plaški/Ogulin) i Siniša Hamp (student postdiplomskog studija teologije, Osijek).

Susret je završen nedjeljnim bogoslužjem i zajedničkom Gospodnjom večerom u mjesnoj novosadskoj baptističkoj crkvi.

(Ksenija Magda)