Osijek: inauguracija pastora

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Inauguriran novi/stari pastor u Baptističkoj crkvi Osijek

Osijek, 6. prosinca 2009 (IBA) - Osječka je baptistička crkva na svečanom bogoslužju dobila novoga/starog pastora u osobi Tome Magde. Pastor Magda se po završetku svog mandata kao predsjednik Europske baptističke federacije i boravka u Čakovcu, vratio u Osijek i preuzeo službu pastora crkvi kojoj je i ranije služio.

Crkveni je prostor bio ispunjen do posljednjeg mjesta na bogoslužju koje je vodio Željko Mraz, glavni tajnik SBC-a. Pjevanje su predvodili Tomislav. Mata i Andreja čija je služba povela zajednicu u radosno proslavljanje Gospodina.

Skupu su se obratili i uputili riječi potpore novome pastoru biskup Crkve Božje i predsjednik Protestantskoga evanđeoskog vijeća Josip Jendričko koji je, nadahnut Pavlovim riječima iz poslanice Filipljanima pozvao na zajedničko slavljenje Gospodina. Krešimir Šimić, član Prezbiterija Evanđeosko pentekostne crkve, potaknut riječima Ivana Krstitelja koji reče da se on mora umanjivati da bi Krist mogao rasti, poručio je crkvi: 'Rastite i vi, jer vaš rast znači i naš rast.' Prof. Aleksandar Birviš, parafrazirajući tekst iz Izaije proroka 27 poglavlja, pozvao je Osijek, dugogodišnje članove crkve, one koji su prihvatili službu po odlasku p. Magde, one koji su zajednici pristupili u međuvremenu, omladinu i djecu da se raduju zato što se 'nismo sabrali zbog ljudi, već zbog Krista Spasitelja.'

Propovijedao je p. Giorgio Grlj koji je u propovijedi istaknuo nužnost da oni koji žele propovijedati Riječ Božju poput proročice Ane u Hramu ili Ivana Krstitelja u pustinji, moraju biti ljudi posvećeni osami, šutnji, molitvi i postu, jer ako su stalno s ljudima govorit će riječi ljudske. Ako stalno govore neće čuti. Ako ne traže, neće dobiti. Ako ugađaju svome tijelu, štetovat će duh.

Čin postavljanja pastora vodio je p. Željko Mraz, za blagoslov obitelji Magda molio je p. David Dobutović iz Andrijaševaca, a za službu p. Magde molio je p. Giorgio Grlj.

U prigodnom je slovu p. Magda iznio dva prioriteta u radu zajednice: izaći iz prostora koji je svojom nefunkcionalnošću predugo formirao mentalitet zajednice i aktivirati potencijale koji se kriju u pojedinim vjernicima. Zaključio je riječima: 'Neće svi koraci biti laki i bezbolni ali ih je nužno poduzeti ukoliko želimo da grad Osijek i šira okolica imaju koristi od našeg postojanja.'

 

 

(Foto: Kristian Magda)