'Zrinski' u Čakovcu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Promocija knjige 'Zrinski, Međimurje i reformacija' 

Čakovec, 16. listopada 2009. (IBA) - U ispunjenom Izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu, predstavljena je knjiga 'Zrinski, Međimurje i reformacija', autora mr. Genea Whitinga. O samoj knjizi na promociji su, nakon pozdravnih riječi profesora mr. Kalšana, govorili dr. Stanko Jambrek, g. Vladimir Kapun te sam autor knjige, Gene Whiting.

Knjiga 'Zrinski, Međimurje i reformacija' najvećim se djelom usredotočuje na 16. stoljeće i ona, između ostalog, dokazuje da je Nikola IV Zrinski, 'Sigetski', bio protestant i vrlo važna karika u početku širenja reformacije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Jedan od recenzenata, dr. sc. Stanko Jambrek, o knjizi je napisao: 'Rad obrađuje niz tema vezanih uz Zrinske, Međimurje i reformaciju koje do sada nisu bile iscrpno istražene te donosi vrijedne priloge godinama nedostupne široj javnosti. Svojim je istraživanjem autor dao vrijedan doprinos razumijevanju povijesnih zbivanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s inozemne – američke - kulturne i povijesno-teološke perspektive.'

U 16. stoljeću su Međimurjem (a i drugim rasprostranjenim posjedima) gospodarili Zrinski. Time je Međimurje bilo djelom Europe ponajprije u duhovnom smislu, ali i u svakom drugom pogledu: gospodarskom, kulturnom, ekonomskom, vojnom i političkom.

Povijest bilježi da je Međimurje krajem 16. stoljeća spadalo u II. seniorat (mađarske) zaladske županije. Tu su se ubrajala sljedeća mjesta u kojima je postojala protestantska crkva: Legrad (tada dio Međimurja), Sveta Marija na Muri, Vidovec, Kotoriba, Prelog, Sveti Juraj na Bregu, Belica, Mihovljan, Čakovec, Nedelišće (gdje je bila protestantska tiskara), zatim Turnišće (sada Podturen), Mursko Središće, Selnica, Podmurje (danas Sv Martin na Muri) i Štrigova.

U vremenskom razdoblju od otprilike 100 godina, u Međimurju je djelovalo 16 protestantskih župa te 50-tak protestantskih pastora.

Knjigu se može naručiti na telefon 040/334-078 (mr. Whiting) ili 01/377-8202 (dr. Jambrek).