Konferencija za mlade u Siraču

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Na putu

Sirač, 10. i 11. listopada 2009 (IBA) - U Siraču je održana konferencija za mlade. Na konferenciji se okupilo pedesetak mladih iz Daruvara, Pakraca, Petrinje, Mačkovca i Belice. Cijelu subotu i nedjeljno dopodne mladi su proveli u proslavljanju Boga, u slušanju Božje Riječi, u međusobnom zajedništvu i druženju kroz smijeh i zabavu, ali i ozbiljna promišljanja.

Govornica konferencije bila je sestra Svjetlana Mraz. Tema je konferencija bila: 'Na putu.' Iako 'na putu' može asocirati na mnogo toga, od prvih putovanja Abrahama ili izraelskog naroda do dva puta: puta pravednih i puta opakih, uskog i širokog puta, ova je konferencija bila usmjerena na Isusa kao put, a stih vodilja bio je iz Ivanova Evanđelja 14,6: 'Ja sam put, istina i život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.'

U subotu ujutro mladi su slušali kako je Isus jedini put do Boga, njegovo djelo na križu može nas dovesti do Oca. Isus je poput mosta koji se ispružio između provalije koja je razdvajala čovjeka i Boga. Isus nas i vodi na tom putu i mi se moramo na njega 'priključiti', što znači da moramo imati osobni odnos s njim. Tada ćemo slijediti Isusa i njegove vrijednosti. Subotnje popodne sudionici konferencije proveli su raspravljajući u malim grupama o Isusu i njegovim 'Ja sam' izjavama u Evanđelju po Ivanu (Ja sam kruh života, Ja sam svjetlo svijetu, Ja sam pastir dobri, Ja sam vrata, Ja sam uskrsnuće) te o tome kako možemo te izjave povezati s izjavom 'Ja sam put'.

Tijekom večernjeg programa mladi su kroz pjesmu, video i pantomimu prikazali svoja razmišljanja koja su razmatrali tijekom popodnevnih razgovora u malim grupama. Nakon zanimljivih i kreativnih priloga uslijedila je poruka o tome da je Isus i istina. Istina da je jedino On put do Boga te kako se s tog puta može stići. A s puta se ne silazi sve dok je Isus u fokusu i dok se ne skreće pogled na druge stvari. Također, silazimo s puta i kad ne radimo ono što trebamo, npr. kada nismo sol ili svjetlo, kada ne ljubimo druge. Zaključak je bio sljedeći: ako Isusa imamo u fokusu, bit ćemo poput Isusa i odražavati njegov lik. Ostatak večeri proveden je u druženju, razgovorima, pečenju kestena, gledanju filma.

U nedjelju se poruka nastavila: Isus je život, a ne životarenje. Život koji se živi, koji sadrži radost spasenja. Kroz slike dobrog pastira (Iv.10,7-11), jarma po mjeri, okrepljenja i odmora (Mt. 11,28-30) sestra Svjetlana prikazala je kako Isus daje život u izobilju, u sigurnosti, odmoru i okrijepi. Na kraju krajeva On je stalno s nama na našem životnom putu i putu do Boga.  

Elena Petrušić