Konzultacije u Pragu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Unatoč teškoćama IBTS ide dalje

Prag, 1. i 2. listopad 2009. (EBF/IBA) - U Pragu su održane EBF konzultacije o budućnosti Međunarodnog baptističkog teološkog seminara (IBTS). Seminar se pred 12 godina preselio iz Rüschlikona, Švicarska u Prag. Trenutačna financijska kriza odrazila se i na njegovo funkcioniranje pa se tražilo na koji način prevladati trenutne poteškoće.

Konzultacije su okupile 30 sudionika (iz Hrvatske je konzultacijama prisustvovao glavni tajnik SBC-a, Željko Mraz). Obaviješteni su da je IBTS uspio iznajmiti dio svojih prostora praškom koledžu, što daje određeni vremenski period za pronalaženje novih mogućih unajmitelja prostora kako bi EBF mogao zadržati ovu lokaciju za europske baptiste. EBF drži da ova lokacija pruža izvanredne uvjete studentima postdiplomskog i doktorskog studija. Sudionici konzultacija su također poduprli ideju da se na IBTS-u razviju tečajevi za nove mlade vođe u pojedinim savezima i zajednicama kao i za članove etničkih crkava (u zemljama gdje postoji veći broj imigranata).

Glavni tajnik EBF-a, Tony Peck rekao je za EBPS pres-službu da su konzultacije pod predsjedanjem Davida Goodbouma (Manchester) bile 'vrlo pozitivno iskustvo': 'Nema sumnje da EBF želi i dalje imati IBTS s jedne strane kao mjesto visokih akademskih postignuća, a s druge kao mjesto susreta različitih saveza i kultura koje sačinjavaju EBF.' 

Keith Jones, rektor IBTS-a je izvijestio da iz Saveza nezavisnih država nije bilo delegata, ali su iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine pismeno potvrdili da je djelovanje IBTS značajno i za njihove zemlje. EBF sačinjavaju pedeset i dva nacionalna saveza s oko 800 000 članova.
(Klaus Rösler)