Pritisci u Azerbejdžanu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Policija nasilno oduzela literaturu i CD-e s kršćanskom glazbom

Baku – Nastavlja se pritisak na baptističku manjinu u Azerbejdžanu. Vlasti su spriječile održavanje dječjeg kampa u Avaranu, mjestu u blizini ruske granice tako što su upale u kamp gdje su se nalazili voditelji kampa pripremajući ga za djecu koja su trebala na njemu sudjelovati. Zaplijenili su kršćansku literaturu i glazbene CD-e i prisilili osoblje da demontira šatore, te uz prijetnje Ilgaru Memedovu, pred djecom istukli 24-ero godišnjaka i naredili grupi da napusti mjesto.

U siječnju je izaslanstvo koje je Svjetska baptistička federacija poslala u Azerbejdžan konstatiralo da za razliku od vjernika Pravoslavne crkve i muslimana, baptisti praktički nemaju pravo na okupljanje. U travnju je troje članova mjesne baptističke crkve nakon uhićenja javno u medijima prozvano neprijateljima države kad su zajedno s baptistima iz Texasa djeci pričali biblijske priče u gradu Agdašu.

Devedeset posto te azijske države od osam milijuna stanovnika su muslimani, dok Savez baptističkih crkava broji oko 3100 članova okupljenih u 25 mjesnih crkava.
Klaus Rösler (Preuzeto od EBF-a)