Kampovi u Zelenoj dolini

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Gornja Bačuga, ljeto 2023. (IBA) - U kampu Zelena dolina, odmah ispod mjesta Gornja Bačuga, ovo ljeto održan je niz kampova kroz koje su djeca i mladi imali priliku učiti o Bogu i Njegovu djelovanju, kako u životima određenih biblijskih osoba, tako i u svojim vlastitim.

Sezona ljetnih kampova započela je s dva dječja kampa – jedan u lipnju (25.-30.) i jedan u srpnju (23.-28.). Tema kampova bila je „Božja nevidljiva ruka“, a djeca su imala priliku proučavati biblijsku knjigu o Esteri. Kroz različite igrokaze u izvedbi voditelja i pomoćnika doživjela su vizualne prikaze pojedinih događaja iz knjige o Esteri, a kroz propovijedi glavnog voditelja i pastora Adrewa Petera Špičaka mogla su čuti kako je Božja nevidljiva ruka pažljivo kreirala događaje iz te knjige i njima upravljala. Iako je Njegova ruka nevidljiva, Njegovo djelovanje je vidljivo.

Kamp za tinejdžere odvijao se od 12. do 19.kolovoza. Tema kampa bila je „Ništa osim krvi Krista“, a temu je kamperima pobliže kroz propovijedi objasnio i argumentirao pastor Drago Šorl iz Slovenije. Ideja kampa bila je naglasiti ulogu Kristove krvi u procesu spasenja te naglasiti njezinu isključivost i dostatnost. Ne mogu nas spasiti nikakve forme, protokoli ili rituali, nikakva samopravednost, niti neka služba. Naši roditelji ne mogu za nas položiti račun pred Bogom. Jedino što nam daje pravu šansu pred Božjom svetom pravednosti i Njegovim gnjevom je Kristova žrtva, Njegova krv i Njegova pravednost koja nam se pripisuje po vjeri i pouzdanju u dostatnost Njegove žrtve. Bog je djelovao u životima tinejdžera i mnogi zanimljivi i izazovni razgovori su se vodili, a njih troje odlučilo je svoje živote predati Kristu.

Kamp za mlade iznad 18 godina održavao se od 20. do 27.08. Tema kampa bila je „Bog višnji vlada“. Glavni govornik, pastor Stefan Ralević, kroz prva je četiri poglavlja knjige o Danielu propovijedao o Božjoj suverenosti, vlasti i autoritetu. Mladi su mogli naučiti da Bog vlada i onda kada se čini da se sve raspada. Također, Njegovo će kraljevstvo nadvladati sva ostala ovozemaljska carstva. U knjizi o Danielu glavni likovi nisu Daniel, Nabukodonozor i ostali, već je glavni lik samo jedan – Isus Krist. Kao što je onda Isus sve držao pod svojom kontrolom, tako On radi i danas.

Zelena dolina i ovo je ljeto bilo mjesto zajedništva i štovanja Boga. Misija i vizija Zelene doline je propovijedati biblijsko Evanđelje u svoj svojoj cjelovitosti svim dobnim skupinama. Zbog toga se kroz godinu organiziraju i događanja kao susreti umirovljenika i kestenijada. Kamp je za organizaciju događanja dostupan svima koji imaju želju provesti svoje vrijeme u zajedništvu, miru i proučavanju Božje Riječi.

Denis Salijev