Njihova budućnost, naša strast

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Balatonszárszó, 25. ožujka 2023. (IBA) - Stotinjak sudionika iz istočno europskih saveza članica Europske baptističke federacije (EBF) sudjelovalo je u radu trodnevne konferencije pod geslom ‘Their future, our passion’, ‘Njihova je budućnost naša strast.’

Riječ je o jednoj u nizu konferencija pod zajedničkim nazivnikom ‘Djela 1.8 - Konferencija o kreativnoj evangelizaciji i osnivanju novih crkava.’ Hrvatsku su predstavljali Ivica Horvat, predsjednik SBC-a, pastori Teofil Mršić i Giorgio Grlj, a Bosnu i Hercegovinu, pastor Tomislav Dobutović.

Rad se odvijao u plenarnim sjednicama uz četiri izlaganja i radu u malim grupama podijeljene na sljedeća područja: teologija i obrazovanje, osnivanje novih crkava, humanitarni i socijalni rad, rad s mladima i komunikacija.

Citirajući naslov jedne knjige, Benjamin Uhrin, predsjednik slovačkog saveza reče da je najnedosegnutija skupina upravo sljedeći naraštaj. Jezici nam se razlikuju, često se oslanjamo na stereotipe i formule iz prošlosti koji ‘ne pale’ u današnjem svijetu. Autentično je svjedočanstvo onih koji su ‘bili s Isusom’ kako o tome svjedoče Djela apostolska. Zato je predloženo da se na ‘Sent 2023.’ susretu u Stavangeru, Norveška, u srpnju ove godine donese odluka o susretu mladih vođa iz istočno europskih zemalja kako bi se čulo s kojim se izazovima susreću mladi i kako bi ih se ohrabrilo na misiju i evangelizaciju u kontekstu novih izazova koji stoje pred njima.

Bila je to i prilika čuti što se događa u pojedinim zemljama i moliti jedni za druge. Predsjednik SBC-a Ivica Horvat iznio je dvije potrebe za koje se molilo: nadvladati geto menatlitet naših zajednica kao i za jedinstvo koje je uvijek u pod pritiskom radikalizama svih vrsta.