U Rijeci kršteno osmero mladih ljudi

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 10. srpnja 2022. (IBA) - U pastoralnom centru Riječ i život održano je svečano bogoslužje na kojemu je kršteno osmero mladih osoba koje su odlučile predati svoj život Isusu i to javno posvjedočiti.

Uz veliki broj rodbine i prijatelja, kako onih iz Rijeke, tako i prispjelih iz raznih krajeva Hrvatske i Austrije, velika je radost zajednice u Rijeci što su se na krštenje odlučili: Karlo Sečen, Mirjam Cenger, Pia Innerhofer, Justina Oluchi Echeta, Eleonora Ružić, Ian Samuel Sečen, Vito Weiner i Fran Dereta. Prigodnu propovijed je održao Ivica Horvat, predsjednik Saveza baptista u RH, a obred krštenja vodio je pastor Giorgio Grlj.

U svojoj propovjedi Horvat se referirao na tekst iz Lk 3, 7-18 naglasivši da je Ivan Krstitelj krštavao mnoge koji su dolazili u znak pokajanja za grijehe, ali je naglašavao da poslije njega dolazi veći, upučujući na Isusa, Mesiju. Ivan Krstitelj je osvještavao slušatelje da pokajanje treba biti dubinsko i iskreno, bez dvoličnosti, bez kalkulacije, i kao takvo će rezultirati promijenjenim načinom života. Horvat je naglasio kako pokajanje i promjena srca ne znači nužno da obraćene osobe trebaju promijeniti svoje zanimanje,
nego svemu što rade dati novi smisao. Pokazatelj promijenjenog srca je promijenjeno djelovanje. Ivan Krstitelj upućuje svoje slušatelje na Isusa koji će ih krstiti Duhom i ognjem. Isus, za razliku od Ivana, širi poimanje grijeha – grijeh nije samo uvreda Boga nego uvreda čovjeka, božjeg stvorenja. S Isusom, Bogom koji je postao čovjek Bog usmjerava tebe i mene na drugog čovjeka. S Isusom mi ne živimo više za Boga nego živimo s Bogom i s Isusom u srcu idemo u susret drugom čovjeku. Taj hod prema drugom čvojeku manifestira se ljubavlju koja velikodušno daje sebe i dijeli svoje. Ivan je uranjao osobu u vodu, a Isus dopušta čovjeku da bude uronjen u snagu njegove ljubavi i snagu Duha Svetoga. I to je Radosna vijest. Krist čisti i odstranjuje sve ono što čovjeka umanjuje, kalja, obeščašćuje, a daje mu sinovstvo i čast, vraća onaj izvorni Božji naum za krunu svog stvaranja – čovjeka.

Svjedočanstva krštenika mogu se vidjeti ovdje.

Nakon krštenja bilo je rukopolaganje i molitva za blagoslov nad krštenicima i Večera Gospodnja. Krštenicima je uručen prigodan poklon, a radosno druženje zajednice nastavljeno je uz zakusku i osvježavajuće napitke.

Edita Turinski