In memoriam - Stevan Vezmar

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

(Begovac, 29. 7. 1928. – Ogulin, 24. 8. 2009.)

U ogulinskoj je bolnici, u svojoj 82. godini, preminuo Stevan Vezmar, dugogodišnji član Baptističke crkve u Blatima pored Plaškog, u Lici. Rođen je u Begovcu, u obitelji Ilije Vezmara i Draginje rođ. Jurković. Njegov otac Ilija bio je jedan od pionira baptizma u Lici, a djelovao je i kao biblijski kolporter. Stevan je djetinjstvo proživio u Begovcu, a osnovnu je školu završio u Blatima. Godine 1945. doživljava obraćenje, a svoju vjeru potvrđuje krštenjem 15. 10. 1945. u Ražuljama na rijeci Dretulji kod Plaškog. Krstio ga je Đuro Vezmar, još jedan od pionira ličkog baptizma i utemeljitelj baptističkih crkava u Lici nakon 1. svjetskog rata, inače njegov daljnji rođak.

28. 2. 1948. Stevan se u Ličkoj Jesenici vjenčao s Milevom Katić. U braku im se rodilo sedmero djece, danas su živi Marica, Draga, Iliija, Mira i Milan. Do 1995. Stevan je živio u Blatima, a do umirovljenja radio je kao skladištar u tvornici celuloze i papira u Plaškom. Od  1995. do 1999. živi u izbjeglištvu u Beogradu, a potom se trajno vraća u Blata.

Premda nije obnašao vodeće službe u crkvi, mnogo se žrtvovao za djelo Božje. U njegovoj su se kući u Blatima održavala bogosluženja od 1963. do 1976., dok nije otvorena nova zgrada Baptističke crkve u Blatima. Prema riječima njegovih najbližih, „deda je uz svoga Gospoda i Spasitelja Isusa Krista imao još tri velike ljubavi: prirodu, pčele i pjesmu. Zvuci njegove harmonike s kojom je slavio svoga Tvorca odjekivat će u našm srcima do onoga dana kada se budemo sreli s njim u vječnosti“.

Sahranjen je u Blatima 25.8.2009. Pogrebnu službu vodili su Dražen Ogrizović, Stevo Vuletić i Ladislav Ružička. (RK)