BC Zagreb obilježila Dan crkve u Zelenoj dolini

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb/Zelena dolina, 20. lipnja 2021. IBA) -  Baptistička crkva Zagreb ima dugogodišnju praksu obilježavanja Dana crkve, na blagdan Pedesetnice cjelodnevnim okupljanjem crkvene zajednice na nekom mjestu izvan zidova crkvene zgrade. Zbog posebnih okolnosti ove godine je promijenjen datum, ali se nije željelo odustati od ove dobre prakse. Kao mjesto okupljanja izabrana je Zelena dolina, kršćanski kamp u blizini Gornje Bačuge. Pored prekrasnog krajolika i potrebne infrastrukture koju nudi kamp Zelena dolina, izboru lokacije je doprinijelo to što se BC Zagreb htjela i fizički približiti onima kojima su mnogi imali prilike služiti nekoliko proteklih mjeseci. U nedjelju 20. lipnja u Zelenoj dolini se tako okupilo dvjestotinjak sudionika – vjernici BC Zagreb i njihovi prijatelji, vjernici BC Bačuga i BC Grabovac te skupina posebno dragih gostiju iz nekoliko okolnih sela kojima se na različite načine pomagalo u danima nakon potresa kroz inicijativu Služimo zajedno.  

Program Dana crkve je započeo svečanim bogoslužjem kroz koje je vodio pastor Željko Mraz, jedan od starješina BC Zagreb. Predvođeni timom za slavljenje, okupljeni su na samom početku dali svojevrsnu izjavu vjere te iskazali zahvalnost kroz zajedničku pjesmu Bog velika djela je učinio. Upravo o tim velikim Božjim djelima u njihovim životima nastavili su svjedočiti Vedran, Bernard, Karlo i Ivan, govoreći svaki o svom putu do Boga. 

Nakon tih suvremenih osobnih priča, pastor Ivica Horvat, predsjednik SBC u RH, u svojoj je propovijedi podsjetio prisutne na još jednog čovjeka kojemu je susret s Isusom promijenio život. Govoreći o Zakeju (Luka 19, 1- 10) pastor Horvat je na veoma slikovit način prispodobio čovjeka današnjice koji se skriva po različitim 'krošnjama' iz kojih povremeno proviruje prema Isusu i želi nešto saznati o njemu, ali nije ga spreman uistinu susresti jer to traži korjenitu promjenu. Svi prisutni su bili izazvani razmisliti o svojim 'krošnjama' u kojima se skrivaju – oni koji su vjernici, da ponovo dopuste Isusu da ih njegov pogled susretne i da obnove svoj odnos s njim, a oni koji to do sada nisu napravili su pozvani da predaju svoj život Isusu u ruke i dopuste mu da ih mijenja. Nekoliko osoba je upravo u tim trenucima odlučilo predati svoj život Isusu u ruke i krenuti dalje zajedno s njim. 

Upravo to su koraci koji su već ranije doveli do odluke o krštenju, čime su javno potvrdili svoju vjeru u Isusa Krista i iskazali mu poslušnost - Ivana Mrkić, Vedran Jelić, Bojan Pašić, Bernard Žagar, Karlo Cecelja i Ivan Datković.  Filip Grujić, pastor BC Zagreb, prilikom krštenja svakome je od krštenika izrekao poseban biblijski redak koji je bio povezan s njihovim osobnim svjedočanstvima. Nakon čina krštenja je uslijedila molitva nad svakim novokrštenim pojedinačno i specifično, a potom su zajedno pristupili stolu Večere Gospodnje te blagovali kruh i vino, ispovijedajući svoju vjeru u Krista i pripadnost tijelu Kristovom. Kao pomoć u nastavku hoda s Kristom mladi su vjernici dobili knjige Svrhovit život i bijelo cvijeće kao simbol novog početka opravdanih u Kristu. Pored šestero spomenutih koji su se krstili u Zelenoj dolini, BC Zagreb je bogatija za još dvije sestre i jednog brata. Paula Hlupić te Ljiljana i Antun Rudinski, krstili su se u Zagrebu u nedjelju 13. 6. Veliki je to blagoslov i posebna radost za crkvenu obitelj koja je u proteklih godinu dana često morala ograničavati svoja okupljanja uživo i usmjeriti se na online bogoslužja. Gospodin je kroz to vrijeme uslišao mnoge molitve i pokazao svoju vjernost. On je sam pronašao one koji ga traže - kroz svoju Riječ, osobne susrete i online bogoslužja te ih doveo u zajedništvo vjernih. Sva slava i hvala pripada Njemu!

Vjeroučitelji i vjeroučenici BC Zagreb također iza sebe imaju specifičnu školsku godinu jer se vjeronauk većim dijelom odvijao kao nastava na daljinu. Tamara Stannard je u ime vjeroučitelja pohvalila suradnju s učenicima i zahvalila roditeljima na pomoći, a zatim je pastor Željko Mraz zahvalio vjeroučiteljima na njihovoj službi. Ovom prilikom je posebna zahvala izražena vjeroučiteljici Renati Golubić koja se nakon dugogodišnjeg služenja djeci i vjeroučiteljima BC Zagreb odlučila povući iz ove službe. 

Na kraju ovog, sadržajima bogatog bogoslužja, crkva je izrazila svoju zahvalnost pastoru Ivici Horvatu za njegovu službu pastora BC Zagreb iz koje se on sam odlučio povući nakon isteka četverogodišnjeg mandata, a o čemu je crkva već ranije bila obaviještena. Pastor Ivica Horvat nastavlja služiti kao predsjednik SBC u RH. Predajući simbolične poklone u ime crkve, pastor Filip Grujić je zahvalio pastoru Ivici i njegovoj supruzi Raheli na svemu čime su doprinijeli životu crkve u cjelini i vjernika pojedinačno, a potom je, zajedno s vodstvom crkve, molio za njih.    

Niti visoke temperature niti sunce koje se probijalo kroz improviziranu nadstrešnicu nije umanjilo predanost tima za slavljenje koji je sve vrijeme bogoslužja vodio zajednicu u slavljenju Boga kroz pjesme. Tim za tehniku je podnio lavovski dio posla. Svi koji su bili u Zelenoj dolini znaju da tamo nema telefonskog signala, a kamoli interneta, ali tehnička ekipa BC Zagreb je pronašla način kako omogućiti izravan prijenos cijelog bogoslužja u redovitom terminu. Zahvalnost ide svima njima te ostalim vrijednim volonterima koji su služili u nedjelju a neki od njih i danima ranije pripremajući sve što je bilo potrebno da se jedan ovakav događaj uspije realizirati u kratkom vremenu pripreme i na njima nepoznatom terenu. 

Nakon bogoslužja je uslijedio zajednički ručak, kava i, kako to već biva, obilje domaćih kolača te nastavak zajedništva kroz opuštene razgovore, igru i smijeh. 

Sve ono što se događalo toga dana u Zelenoj dolini svojevrstan je sažetak misije i vizije BC Zagreb koja želi svakodnevno živjeti s Kristom i za Krista te pronositi radosnu vijest o Isusu  Kristu drugima - kroz propovijedanje Riječi, kroz pozivanje na pokajanje, obraćenje i krštenje ali i kroz djela milosrđa, otvaranje svojih vrata potrebitima te kroz brigu za svoju braću i sestre.      

Zagrepčani i njihovi gosti poručuju da je Dan crkve u Zelenoj dolini bio jedan posebno blagoslovljen dan za njih. Također su spremni priznati da bi sve bilo puno složenije bez brižnih i vrijednih domaćina Silvije i Andrew Petera Špičak, koji su zajedno sa svojom djecom Lanom i Davidom, bili sve vrijeme na usluzi i radili puno više od onoga što se od njih očekivalo. 

Svjetlana Mraz