PRO/radionica

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 27. rujna 2020. (IBA) - U prostorijama Pastoralnog centra 'Riječ i život' otpočela je PRO/radionica. Radionica se održava u suradnji Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik i Baptističke crkve Rijeka. Cilj PRO/radionice je kod sudionika osnažiti svijest o zahtjevnosti i potencijalima službe propovijedanja, a osobito o izazovima pred kojima se nalazi suvremena propovjednička praksa.

Voditelj radionice je dr. sc. Enoh Šeba, a u njoj, pored pastora, sudjeluje desetak članova Baptističke crkve koji su angažirani u različitim službama u crkvi, a osobito u povremenom ili redovitom propovijedanju. Radionica će se nastaviti održavati jednom mjesečno tijekom idućih šest mjeseci, a u vremenu između pojedinih susreta polaznici će individualno i skupno aktivno ispunjavati dodijeljene praktične zadatke te po potrebi komunicirati s voditeljem.

Iz promotivnog letka: "Kao protestanti, baptisti i vjernici nerijetko se u našim zajednicama susrećemo s neobičnim iskustvom. Naime, središnje mjesto na našim okupljanjima najčešće zauzima propovijedanje i kao takvo ono zauzima velik (ako ne i najveći) dio naših bogoslužja. Od pastora očekujemo da budu vješti propovjednici. Od propovijedi očekujemo da nas pouči, izgradi, ohrabri, prekori, potakne i probudi. Ponekad se propovijed zamišlja i kao glavno evangelizacijsko oruđe. Nedjeljom u crkvu dolazimo s raznim očekivanjima, ali "uspješnost" i sveukupni dojam o bogoslužju najčešće mjerimo time kakva je bila propovijed. Ponekad se ponosimo time što u našim zajednicama Riječ Božja i njezino propovijedanje igraju istaknutiju ulogu nego u nekom drugim crkvenim tradicijama.Međutim, unatoč svemu gore navedenom ponekad nam se događa da iz crkve izađemo s osjećajem blagog ili manje blagog razočaranja. Katkad imamo dojam da smo sve to već čuli i da nas ništa više ne dotiče, iako se možda trudimo u propovijedi pronaći nešto za sebe. Ponekad nam je u crkvi dosadno (iako to ne smijemo baš priznati), a ponekad osjećamo da propovijedi nude odgovore, ali ne na pitanja koja nas zanimaju. Katkad zbog toga osjećamo grižnju savjesti, katkad potonemo u ravnodušnost i naviku, a katkad se možda i ljutimo (iako ne znamo kako to promijeniti). Osim toga, povremeno imamo želju nešto prokomentirati, predložiti ili kritizirati/pohvaliti, ali ne znamo kako bismo to učinili (a da se nekome ne zamjerimo). Povrh svega, pomalo je i čudno što je propovijed namijenjena onima koji slušaju, a upravo se njihov glas nekako najslabije čuje.

Ako barem donekle prepoznajete ovakvu situaciju, a ujedno i dalje vjerujete u važnost propovijedanja (neovisno o tome je li vaša uloga primarno slušateljska ili propovjednička), onda je PRO-radionica upravo za vas. Na mjesečnim susretima pokušat ćemo se pozabaviti nekim gorućim temama, a sve s ciljem da se propovijedanje više približi onome što vašoj zajednici uistinu treba i bolje ostvari svoje potencijale na blagoslov svima u crkvi (pa i izvan nje). Kroz niz praktičnih i interaktivnih vježbi i zadataka zajedno ćemo pokušati otkriti što to točno očekujemo od propovijedanja, kako se možemo aktivnije uključiti i doprinijeti kao slušatelji, kako propovjednici mogu pomoći slušateljima i kako slušatelji mogu pružiti povratnu informaciju i potporu propovjednicima (bez da to izazove sukobe), a možda i iskušati kako bi propovijedanje izgledalo ako bismo na njega primijenili novozavjetnu ideju o svećeništvu svih vjernika! I možda najvažnije, ova radionica polazi od toga da propovijedanje boljim mogu učiniti prije svega i najviše oni koji su u njega izravno uključeni - dakle, svi članovi konkretne zajednice, propovjednici i slušatelji bez obzira u kojem redu ili kutku crkve obično sjede."