Online stručni skup za vjeroučitelje

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

19. rujna 2020. vjeroučitelji baptističkog i evanđeoskog pentekostnog vjeronauka su svoj tradicionalni jesenski stručni skup, po prvi put, održali virtualnim putem kako bi saznali nove informacije važne za daljnji rad u vjeronaučnim skupinama u novonastalim okolnostima. Preko Zoom platforme na skup uključilo 35 sudionika koji nisu skrivali radost i uzbuđenje što mogu barem na ovaj način vidjeti draga i poznata lica, pozdraviti jedni druge, moliti jedni za druge i ohrabriti jedni druge.

U glavnoj virtualnoj sobi u Zagrebu su bili dobro nam poznati  Svjetlana Mraz, Timothy Ivan Špičak, Marija Buljat i Irena Mihaljević, stručne i odgovorne osobe iz različitih evanđeoskih crkava koje su vodile video konferenciju. Za tehničku pomoć i podršku su bili angažirani Ivan Kivač, Marijana Bogović Crnković i Renata Golubić.

Timothy je kratkom duhovnom meditacijom na temelju 1 Kor 16,13-14 “Bdijte, čvrsto stojte u vjeri, muževno se držite, budite jaki. Sve što činite neka bude u ljubavi!” potaknuo vjeroučitelje da budu budni, stabilni i postojani u vjeri, da teže duhovnoj zrelosti i ne odustanu od službe u koju su pozvani, da budu čvrsti po snazi Svetog Duha koji osposobljava, nadahnjuje i vodi, te da svojim životom, riječima i djelima u ljubavi služe najmanjima.  

Nakon molitve u manjim grupama u zoom sobama, prešlo se na informativni dio.

Marija Buljat je ukratko podsjetila što vjeroučitelji na početku školske godine trebaju od dokumentacije dostaviti u školu i koje su obaveze tijekom školske godine za djecu koja imaju u školi prijavljen vjeronauk kao izborni predmet.

Svjetlana Mraz je pak dala kratke smjernice obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj,  kako da se vjeroučitelji ponašaju profesionalno, da svoje privatne stavove prema istome ne nameću djeci niti roditeljima; da u komunikaciji s roditeljima i vodstvom crkve nađu najbolji model rada sukladno prostornim i drugim mogućnostima u lokalnoj crkvi poštujući preporučene epidemiološke mjere.

Irena Mihaljević i Timothy I. Špičak su ove godine izradili jedinstvene godišnje izvedbene kurikulume za vjeronauk po kojima će vjeroučitelji u različitim crkvama raditi (Za taj ogroman posao su im svi vjeroučitelji iznimno zahvalni!), a na skupu su pojasnili neke nove pojmove i načine rada s učenicima.

Timothy I. Špičak je, u ime tima suradnika i izdavača Društva prijatelja Biblije, ukratko predstavio revidirane udžbenike i priručnike Meta i Mreža po kojima će se ove godine raditi. Na veliku radost vjeroučitelja, udžbenici su osuvremenjeni, pregledni i kreativno osmišljeni te će biti kvalitetan alat koji će im koristiti u posredovanju životno važnih lekcija.
Tijekom video prijenosa, vjeroučitelji su mogli davati komentare i postavljati pitanja pismenim putem, a odgovore su dobivali javno tijekom susreta.

Premda smo bili fizički razdvojeni, u udaljenim mjestima širom Hrvatske, ipak smo kroz ovo virtualno druženje osjetili ponovo snagu Božje ljubavi i milosti koja nas svojim Duhom povezuje i ujedinjuje u istoj misiji.

Edita Turinski, vjeroučiteljica