Marangun na Šolti

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Maslinica (Šolta), 4. kolovoza 2009. (IBA) - U okviru Šoltanskog kulturnog ljeta, u Maslinici, na predivnoj terasi - dvoru, popularnoj 'Šenitadi', predstavljena je knjiga čakavske duhovne poezije 'Pismo mome Marangunu', splitskog autora, pastora Dražena Radmana. Pred više od 100 posjetitelja, knjigu je predstavio mr. Igor Šipić, a o njoj su govorili i nakladnik Zoran Bošković, kao i sam autor, čiji su roditelji upravo sa Šolte.

U glazbenom dijelu programa, nastupili su Dijana Radman, Neno Sikirica i Predrag Hedl, a stihove je iz knjige čitala Nikica Sikirica.

Pored toplog ugođaja i ozračja u kojem je predstavljanje održano, vrijedi osobito istaknuti iznimno nadahnuti govor predstavljača knjige, gospodina Igora Šipića, koji je, među mnogim biranim riječima, naveo kako se radi o knjizi koja je pisana jednostavno i razumljivo, a čije se dubine, s novim čitanjima, sve više otkrivaju i dovode čitatelja u položaj preispitivanja vlastitih načela i smjera kojim ide. Također je istaknuo da se radi o knjizi koja iskreno oplemenjuje, a kojoj je izvorište nadahnuća sama Biblija, kao i autorovo kršćansko iskustvo pronalaženja smisla i odgovora na najdublja čovjekova pitanja.

Iako pisana na čakavici, knjiga ima rječnik s preko 600 dijalektalnih izraza, pa je 'dohvatljiva' i onima koji neće razumjeti neke ili mnoge riječi.

Nakon predstavljanja 'Pisma mome Marangunu', posjetitelji su mogli pogledati i prigodnu izložbu 20 originalnih ilustracija iz knjige, šibenskog umjetnika Vladimira Mihokovića - Mihe, a koje vjerno 'prate' tekst ove više nego zanimljive knjige.

(Autor potpisuje knjigu)