Završen tjedan molitve za jedinstvo kršćana

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 25 siječnja 2019. (IBA) - Skupom održanim u Centru za mlade bl. Miroslav Bulešić (bivši prostori riječke baptističke crkve) na Trsatu, u Rijeci je završen molitveni tjedan za jedinstvo kršćana.

 

Bio je to vrhunac tjedna ispunjenog susretima, naviještanjem Riječi, razmišljanjem, molitvom, pjesmom, nogometom. Specifičnost ovogodišnjeg tjedna bila je okrenutost mladima u želji da se vrednuje ono što se i inače tijekom godine događa među mladima Rijeke i da ih se potakne na buduće zajedništvo i suradnju.

Tjedan je i započeo u bazilici na Trsatu s najavom ovogodišnje teme: 'Za samom pravdom teži' (Pnz 16. 11 - 20). Materijal su pripremile kršćanske crkve iz Indonezije gdje sve zajedno predstavljaju 10-tak posto populacije naspram 86% muslimana. Kohezija društva narušena je kompetitivnošću u stalnoj želji za većom zaradom čime se narušava sklad kako s prirodom tako i među ljudima i etničkim skupinama u toj najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji. Više o tome u propovijedi pastora Grlja koju možete pročitati ovdje.

Subota je, već šestu godinu za redom, bila posvećena sportskom takmičenju u malom nogometu. Pobijedila je ekipa 'Reful', a prijelazni pokal pobjednicima kao i priznanje najboljem strijelcu, uručio je izbornik hrvatske nogometne vrste Zlatko Dalić. Iste je večeri u Velikoj dvorani riječke nadbiskupije održano iznimno dobro posjećeno predstavljanje izbornikove knjige 'Rusija naših snova'.

Molitveni su skupovi nastavljeni kod Evangelika, zatim u Pastoralnom centru Baptističke crkve i konačno kod vjernika Makedonske pravoslavne crkve. Riječ je o meditativnim susretima na kojima se razmišljalo i razgovaralo o temi pravde. Susreti su bili srdačni i radosni. Stvorena su nova poznanstva i učvršćena stara.

vlč. Josip Pende, pastor Giorgio Grlj, msgr. Matija Matičić i pastorica Melanie Ivančević (foto: Novi list)