EBF konferencija voditelja rada s djecom i mladima

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Brisel, 17. -  21.siječnja 2019. (IBA) - U Briselu je održana redovita Konferencija Europske baptističke federacije za voditelje rada s djecom i mladima na kojoj je sudjelovalo pedesetak predstavnika iz više od 20 različitih zemalja Europe i Bliskog Istoka.

Hrvatsku su na ovoj konferenciji predstavljali Filip Grujić, Sara i Kornel Mačković iz Zagreba. Tema ovogodišnje konferencije je bila „Zajednica“, odnosno različite perspektive i pogledi na Crkvu (tijelo) kao zajednicu - zajednicu koja transformira svoje članove, ali i zajednicu koja transformira lokalnu sredinu u kojoj se nalazi. Govornici su izazivali neka tradicionalna poimanja crkve i zajednice pa su sudionici imali prilike slušati o zajednicama koje „izlaze izvan okvira“ – norveški projekt redovničke zajednice, estonski projekt malih grupa, engleski projekt osnivanja crkve s beskućnicima i socijalno ugroženim skupinama.

Osim izazovnih predavanja, ponuđene su zanimljive radionice (Borba protiv trgovine ljudima; Kako započeti nešto novo iz....ničega?; Horizons – program obuke za mlade vođe), moglo se saznati o djelovanju mladih vjernika u drugim zemljama kroz svakodnevni dio naziva „Sharing and Caring“, te iskusiti inspirativno slavljenje na specifičan afrički način.

U radnom dijelu konferencije su održani izbori za članove izvršnog odbora kojima je istekao trogodišnji mandat, a jednoglasnom odlukom skupštine ponovo su izabrani Filip Grujić (Hrvatska) za dopredsjednika i Dmitar Nikolaev Georgiev (Bugarska) za blagajnika. Kroz sve dane konferencije, domaćini su iskazali veliko gostoprimstvo, bratsku ljubav i toplo zajedništvo. U nedjelju su sudionici konferencije zajedno posjetili baptističku crkvu Peruwelz, gdje je Filip Grujić propovijedao, a tim iz Brisela predvodio slavljenje.

Konferencija je završena zajedničkom Gospodnjom večerom koju je predvodio Anthony Peck, glavni tajnik EBF-a, podsjećajući prisutne na to tko je onaj koji nas sve poziva na večeru te koliko je bitno naše međusobno zajedništvo, ali i zajedništvo s onima van crkvene zgrade.

Sara Mačković