U Virovitici održana reformacijska konferencija

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Virovitica, 24. studenoga 2018. (IBA) - Prošla je godina bila obilježena s više proslava 500. obljetnice Reformacije. Mnoge crkve reformacijske baštine, kao i ostale organizacije srodne protestantsko-evanđeoskom pokretu, na svoj su način odale počast tom značajnom događaju koji je doprinio obnovi biblijskog kršćanstva i oblikovanju suvremenog društva.

Ova godina, koja već lagano prilazi svom kraju, početak je novog doba. Proteklih 500 godina pripada povijesti Reformacije, dok sljedećih 500 pripada njezinoj budućnosti. Kao pokret koji još uvijek traje (Ecclesia reformata, semper reformanda), Reformacija ulazi u nove izazove i postavljaju se nova pitanja:

  • Što je Reformacija zapravo postigla?
  • U kojim je područjima Reformacija podbacila?
  • Je li kršćanstvo nastavilo slijediti kurs kojeg su zacrtali reformatori ili je s njega skrenulo? Što nas čeka u nastavku Reformacije?
  • Što trebamo činiti u danima koji su pred nama da bismo nastavili Reformaciju?

U pokušaju da se odgovori na ta pitanja, Baptistička crkva Virovitica organizirala je jednodnevnu konferenciju pod nazivom “Sljedećih 500 godina.” S obzirom na ograničen prostor, ne radi se o nekoj velikoj konferenciji, ali je odaziv bio dobar — 26 posjetitelja iz 9 crkava, a došli su i neki prijatelji izvan crkve. S obzirom da su neki najavljeni posjetitelji morali svoj dolazak otkazati u zadnji tren, posjećenost je ispunila okušaju da se odgovori na ta pitanja, Baptistička crkva Virovitica organizirala je jednodnevnu konferenciju pod nazivom “Sljedećih 500 godina.” S obzirom na ograničen prostor,čekivanja organizatora.

Govornici i teme bili su kako slijedi:

Sola Scriptura — Marko Petek: “Je li Bog zaista rekao?”
Sola Gratia — Mario Kushner: “Između smrti i spasenja”
Sola Fide — Miroslav Balint–Feudvarski: “Naša jedina nada”
Solus Christus — Damir Pintarić: “Vode li svi putevi u nebo?”
Soli Deo Gloria — Aleksandar Trajkovski: “Božja slava—nekad i sad”

Predavanja su trajala oko 45 minuta, a na kraju svakoga je bilo vrijeme u kojem je publika mogla postavljati pitanja. Između predavanja bile su duže pauze kad su se posjetitelji u opuštenoj atmosferi mogli družiti uz tople napitke i kolače. U pauzi za ručak, posjetitelji su prošetali mirnom i maglovitom Viroviticom i zajedništvo nastavili u nekom restoranu.

Prema reakcijama prisutnih, vjerujemo da je konferencija bila uspješna — predavanja korisna, a zajedništvo ugodno i ohrabrujuće. Konferenciju smo zaključili šaljivim pozdravom da se vidimo “za sljedećih 500 godina,” odlučni da je ovo samo prvi u nizu ovakvih događaja.

Konferencija se snimala, a video snimke će uskoro biti dostupne javnosti. Za više informacija o tome, pratite našu webstranicu.

Mario Kushner