Gdje je danas nestala mama?

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Nedavno uđoh po djecu u vrtić kad začuh glasić nekog malenoga gdje viče na sav glas: » On nema mamu! Njegova je mama mrtva!» Muk. Ova izjava duboko me pogodila a potom sam shvatio kako naša djeca zapravo grade svoj obrambeni mehanizam. Moj je sin odgovorio:» Imam mamu, ona je u mom srcu!» Onaj prvi imao je majku ali ga je ona konstantno zanemarivala. Tješio se kako moj sin nema majku jer se i sam tako osjećao.

Majčinstvo je danas izobličeno, često puta nakazno! Dobiva se dojam da majka može biti svatko, ipak jedan me potresni biblijski zapis pogađa iznova kad god čitam kako mudri Salomon donese presudu u korist majke koja žrtvuje svoje pravo na posjedovanje djeteta kako bi spasila život tog istog čeda. Ovaj zapis veliča mudrost darovanu od Boga, veliča Izvor mudrosti, ali i progovara o ljudskom poimanju majčinstva. Suviše je dokazivanja i svojatanja prava na majčinstvo a pri tomu se ne spominje ono istinsko majčinstvo koje proizlazi iz Božjeg srca, koje nesebično daje i okuplja djecu «kao kvočka piliće svoje». Djeca su prepuštena sama sebi ili televiziji a majke prebivaju na ulicama s prijateljicama, na kavi, na kompjuterskim igricama, u trgovinama ili na fitnesima. One nemaju vremena ili često ne pronalaze vrijeme za djecu ali se diče majčinstvom i pri tome često omalovažavaju mnoge majke, o omalovažavanju očeva neka i ne govorimo.

'Nemojte dijete prepoloviti, dajte ga onoj ženi radije nego da ga presiječete!», odzvanja majčinski krik za djetetom dok se ona druga zadovoljava i sa polovicom mrtvog djeteta, samo neka ga ima!'

Pitam se koliko samo djece u vrtićima danas imaju majke ali se čini kako ih zapravo nemaju? I, pitam se koliko u crkvama danas sjedi majki koje svoju djecu dijele napola sa svojim karijerama, pedikurama i frizurama, prijateljicama, poslovima i pravom na slobodno vrijeme opuštanja? Koliko djece danas bez zagrljaja najbližih usne i koliko djece u našim susjedstvima ima majku kao da je nema? Pitanje se jednako odnosi i na očeve koji kao da nisu u ovoj priči bitni!

Prije nekog vremena prođoh s najmlađim sinom pored kofera gitare koju je njegova majka svirala u dječjoj sobi kad je maleni bio točno dvije godine. On nakon godinu dana bez istog tog gitarinog zvuka i topline majčinog zagrljaja, pomno promotri kofer i navijesti kako je to mamina gitara. Ona je svirala svom sinu!

Uistinu, majka je velika kad se njezina ljubav i požrtvovnost nastane u srcu djeteta. Bila majka blizu ili daleko, ona je utjelovila majčinstvo Božjeg srca kad je sebe predala u službu povjerenim joj pilićima.

Moji sinovi danas nemaju zagrljaj majke ali osjećaju da ih ona voli! Znaju da se raduje što su na koncertu odsvirali odlično ili osvojili medalju na olimpijadi. Znaju da je njihova majka ponosna što su baš oni njezini sinovi! Zato joj za ovaj majčin dan izrađuju cvijeće od papira i čestitke. Ona ga neće pomirisati niti ih zagrliti ali oni će znati, u srcu, voli ih majka!

Kako bi bilo divno da svako dijete koje susretnemo može u srcu znati da ga volimo majčinskom ljubavlju, ne želimo ga podijeliti, ni sa čime prepoloviti već ga blagosloviti!

I reče Salomon: « Nemojte nauditi djetetu nipošto! Dajte ga ovoj ženi, ta ona je prava majka!»

Tko je dakle danas ta prava majka?

Timothy-Ivan Špičak