Paljenje Kur'ana Časnog

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Ovih je dana u medijima objavljeno da pastor Terry Jones iz Dove World Outreach Centra na Floridi na dan kad su u New Yorku pred 9 godina srušeni 'Blizanci', planira spaliti primjerak Kur'ana. Iako je riječ o neovisnoj, nedenominacionalnoj crkvi, ponegdje se moglo  pročitati da je riječ o baptističkoj crkvi, što ne odgovora stanju stvari.
 
Na web stranici Dove World Outreach centra (stranica je u trenutku pisanja ovog teksta nedostupna) može se pročitati deset (+5) razloga zašto bi trebalo spaliti knjigu. Bila ona spaljena ili ne, već je i sama najava tog čina izazvala puno pozornosti. Pastor Terry koji je napisao i knjigu 'Islam je od đavla', tvrdi na web stranici da oni nisu nacisti i da se ne spremaju spaliti Kur'an iz mržnje, već, stječe se takav dojam, iz čisto higijenskih razloga. 'Mi nismo nacisti', pišu, i dodaju da poput kršćana iz Djela 19 javno spaljivanje knjige koriste kao priliku za propovijedanje istine, a svakome nakon tog čina, ostavljaju slobodu izbora hoće li slijediti istinu ili ne. 
 
Ovih je dana u Rijeci na festivalu 'Zoom' hrvatsko-slovenski performer Janez Janša gledateljima omogućio rezanje hrvatske zastave ako se pozitivno izjasne na pitanje: 'sramite li se svoje nacije'? Ustanovilo se da se neki uistinu srame sami sebe. 
 
Prisjetiti nam se i čina paljenja primjeraka 'Feral Tribuna' na splitskoj Rivi 1995. godine. Tim se činom izrazilo neslaganje s pisanjem lista koji je iz vizure vldajuće stranke i njezinih pristaša bio 'neprijateljski list', pišući o onome o čemu se drugi nisu usuđivali pisati. Dakako da su oni nakloni svjetonazoru koji je Feral promovirao, u tom činu vidjeli nacizam, mržnju prema slobodnoj misli itd. 
 
'Umjetničkom činu' (rezanje zastave), 'svjedočenju istine' (paljenje Kur'ana) i prosvjedu protiv 'antihrvatskog duha' (paljenje Feral Tribuna) zajedničko je to na se nasilnim činom 'drugoj strani' želi dati na znanje koliko se s njom ne slažemo (kako to već često diljem svijeta čine prosvjednici paljenjem američke i izraelske zastave). Dakako da Jonesovo opravdanje kako u tom činu nema mržnje ne zvuči uvjerljivo. 'Mi imamo istinu, oni žive u laži i moramo u ime te istine iskoristiti svaku mogućnost, uključujući paljenje njihove svete knjige, kako bismo svijetu otvorili oči!' Djeluje nevjerojatno da se kontekst Djela 19 izjednačuje s najavljenim paljenjem Kur'ana. U Djelima su vjernici palili svoje knjige koje su ih prije obraćenja navodile na magijsku, okultnu praksu, dok su nacisti, a sad i Terry Jones, palili tuđe svetinje. Zašto pastor Jones ne bi spalio barem ona poglavlja Biblije u kojima se od Izraela traži da 'bez milosti pobije sve obe narode na koje će naići u obećanoj zemlji', kad već u nekoliko točaka predbacuje islamu da je religija nasilja utemeljena na učenju Kur'ana? 
 
Izuzmemo li razloge protiv paljenja Kur'ana kao što su povećana opasnost po američke interese širom svijeta (ne samo po vojnike u Afganistanu) za što brinu političari, ključni razlog protiv tog čina bio je i ostaje duboko vjerski. Paljenje je znak mržnje, a nauk onoga u čije bi ime pastor Jones to napravio je sve prije nego nauk mržnje. Čin mržnje ne dovodi do obraćenja, koje zaziva Dove World Outreach Centar na svojim web stranicama, nego se njime perpetuira spirala nasilja. 
 
Valjalo bi uložiti nešto više truda da svoje uvjerenje o ne-istinitosti Kur'ana izrazi u ljubavi koja ostaje glavni motiv našega djelovanja. Prema prijateljima, ali i neprijateljima, ako već tako Jones razumije muslimane.