Umreženi s Kristom

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U Pastoralnom centru u Čakovcu od 17. do 19. travnja 2009. održan je tradicionalni godišnji Susret baptista Hrvatske.

Ovogodišnja su događanja započela Godišnjom skupštinom Saveza. Skup je pozdravio i uvodno slovo izrekao Bill Shiell, pastor Prve baptističke crkve u Knoxwillu, dugogodišnje partnerske crkve Pastoralnog centra u Čakovcu. Glavni tajnik, Željko Mraz podnio je izvješće o radu vodstva Saveza u proteklom razdoblju te o stanju u Savezu s duhovnog, organizacijskog i financijskog motrišta. Predložen je i prihvaćen i proračun za sljedeće razdoblje. Druga važna tematska cjelina Skupštine bilo je predstavljanje Strategije o radu Saveza za razdoblje do 2020 godine na čijoj se pripremi radilo dvije godine, a predstavili su je predsjednik SBC-a p. Toma Magda, i član Izvršnog odbora Ivan Vučetić.

Cijela subota je uz kraći poslijepodnevni odmor, bila zauzeta jutarnjim i večernjim bogoslužjima i seminarima. Na jutarnjem je pastor Miloš Komanović govorio o značajkama duhovno zrelih pojedinaca koji su naučili nasljedovati Krista u sili Duha Svetoga, živeći milosrđe koje su i sami primili. Mladi iz Pušćina i Karlovca su glazbom animirali slavljenje, a svjedočanstvom i pjesmom su doprinijeli i Oskar te Mateja Magdalenić.

Subotnje poslijepodne je bilo rezervirano za sljedeće seminare: 'Kako zadobiti, a ne zdrobiti svog brata' – Kristian Brackett, 'Strategija Saveza – ima li to veze s Biblijom? – p. Toma Magda, i Ivan Vučetić, Sters naš svagdašnji – Melanija Ružička i Vesna Brozović, 'Umrežavanje s Kristom u Matejevom evanđelju' – Bill Shiell, i 'Upoznati i razumjeti svijet naše djece' – Svjetlana Mraz.

Slavlje subotnje večeri je pjesmom predvodila glazbena skupina 'Kristina' iz Rijeke, a najmlađi su pokazali što su naučili tijekom programa koji je skupina pod ravnanjem Timothya Špičaka spremila za njih. Karmen Horvat je predstavila kazališne projekte koji su se događali u PC Čakovec tijekom posljednjih godina. Posebnost večeri bio je zbor BC Mačkovec koji je pod vodstvom Maseja Kovačevića izveo dvije skladbe u jazz obradi. Iz riječi je propovijedao pastor Nenad Kovačević istaknuvši na temelju Djela apostolskih da je živa crkva ona koja ima duhovnu odgovornost, duhovni identitet i koja time ima utjecaj u svijetu u kojemu živi.

{webgallery theme="single"}{/webgallery}

Toma Magda, predsjednik SBC-a slikom i riječima je pokazao stanje u Moldaviji koji je nedavno posjetio kao Predsjednik Europske baptističke federacije. U zemlji koja je do nedavno po broju stanovnika bila poput Hrvatske iselilo je preko 1,5 milijuna stanovnika u potrazi za boljim životom. I neki su pastori pošli za svojim ljudima kako b im služili u zemljama kamo su otišli. No u jednoj maloj seoskoj zajednici u kojoj se ništa nije događalo sve do vremena dok nisu ozbiljno u molitvi zavapili Bogu. On je uslišao njihove molitve i na čudesan se način u selu počelo događati duhovno buđenje. Sada grade novu crkvenu zgradu kako bi mogli svi koji su prihvatili Krista prisustvovati bogoslužju. Kao pomoć braći i sestrama u Moldaviji skupljena je kolekta od nešto više od 17 000 kuna.

Nedjeljno su jutro pjesmom razbudili glazbenici i pjevači iz Mošćenice, Dario Miletić iz Zadra i Dražen Radman iz Splita. Predstavljena je Radmanova knjiga 'Pismo mom marangunu', molitva u stihovima. Propovijedao je pastor Giorgio Grlj o važnosti međusobne povezanosti mjesnih crkva jer jedino čvrsto povezane u Duhu mogu tvoriti mrežu koja nalikuje Kraljevstvu Božjemu i koja učinkovito vrši svoje poslanje u ovome svijetu: 'Neka dobri Bog nadahne svakoga od nas da našu vjeru živimo u praksi naših međucrkvenih odnosa, ne podcjenjujući nikoga, ne osuđujući nikoga i ne isključujući nikoga iz milostive naklonosti', zaključio je govornik. Posebnu je ljepotu nedjeljnom bogoslužju svojim nadahnutim pjevanjem dao 'Mega zbor' pod ravnanjem Petre Horvat uz sola Momira Horvateka i Andreje Kerep.

Ovaj susret, dobro posjećen s puno mladih ljudi svjedoči da dolazi vrijeme tranzicije, da mladu prepoznaju vjeru kao relevantnu snagu za svoj svakodnevni život, da zajednicu prepoznaju kao mjesto ostvarenja svojih kreativnih potencijala, a Boga kao nadahnuće za službu i smisao svog življenja. I sve veći broj naslova knjiga, CD-a i drugih izdanja, novoskladanih pjesama susvjedoči velikom potencijalu koji se krije u baptističkoj obitelji u našoj zemlji. To budi nadu da će se misija Saveza da se 'u naše vrijeme uprisutni Krista u nama u našim crkvama, u našem Savezu i u našoj Hrvatskoj' uz Božju pomoć ostvariti u sljedećem razdoblju.

GG