Pušćine: obljetnica

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

20. obljetnica gradnje molitvenoga doma u Pušćinama

Pušćine, 1. studenoga 2009. (IBA) -  u Baptističkoj crkvi u Pušćinama obilježena je 20. obljetnica gradnje molitvenog doma. Na obljetnici su prisustvovali gosti iz Varaždina, Čakovca, M. Središća, Zagreba, Peteranca, Mačkovca, Osijeka, Bosne i Hercegovine, a svečanost je uveličao i Jeff Adams iz SAD-a, koji je prisustvovao otvorenju molitvenog doma prije dvadeset godina.

Dobrodošlicu je izrazio Bratoljub Horvat uz prigodno čitanje Psalma 28. Proslava obljetnice bila je prožeta pjesmama proslavljanja, čitanjem Psalama, uspomenama na dane izgradnje crkve, svjedočanstvima, molitvama, video snimkama, fotografijama, čitanjem iz Riječi Božje, Večerom Gospodnjom, pjesmama zbora te prigodnim domjenkom.

Nakon riječi dobrodošlice uslijedilo je proslavljanje uz pratnju gudačkih, puhaćih i limenih instrumenata – što je dalo posebnu draž slavlju. Mihal Kreko se ukratko osvrnuo na put kojim je Bog vodio vjernike koji su započeli s gradnjom molitvenog doma, a on je bio jedan od njih. Uslijedila je video snimka svečanosti postavljanja temeljnog kamena što je izmamilo smješak na lica onih koji su se na njoj prepoznali. Rufolf Maršanić je uz snimku govorio o početku gradnje, o teškoćama koje su uslijedile, te o financijama. Spomenuo se mnogo teških trenutaka, zabrana gradnje, tužbi, no unatoč tome cilj je ostvaren. Također je naglasio da su veliku pomoć dale grupe iz Njemačke i Amerike koje su dolazile fizički raditi i pomagati. Nikola Vukov je govorio o jasnoći cilja koju su imali voditelje od početaka gradnje te je to bilo izuzetno važno i za njen nastavak. Prikazane su fotografije iz dvadesetogodišnjeg djelovanja zajednice:  krštenja, druženja, posjeta, dječjeg zbora, igrokaza, seminara, evangelizacija. Bilo je to prisjećanje na mnoge lijepe trenutke.

Propovijedao je Jeff Adams, utemeljivši propovijed na drugom poglavlju Djela apostolskih. Spomenuo je kako Bog upotrebljava probleme da nas približi k sebi te je naglasio da Bogu treba predati kontrolu nad životom, te će tada On biti naše sklonište i utočište u vremenima oluja. Ohrabrio je braću i sestre te ih blagoslovio.

Proslava je privedena kraju Gospodnjom Večerom te domjenkom i druženjem na kojem su se mnogi prisjećali lijepih trenutaka i nezaboravnih doživljaja.

Mirta Horvat
 
 
Foto: Danilo Bingham