Svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Čakovec, 2. svibnja 2024. (IBA) - U Čakovcu je u prisustvu donatora, predstavnika lokalne, regionalne i državne vlasti svečano otvorena nova zgrada Srednje škole Čakovec, osnivača Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj i Baptističke crkve s Pastoralnim centrom Čakovec.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti predvođeni Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Vlade RH. Uz njega svečanosti su pribivali i Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja zajedno sa suradnicima, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, međimurski župan Matija Posavec, varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnici gradova u Međimurju, ravnatelji srednjih škola iz različitih gradova RH i ostali visoki uzvanici.

Svečanost je otvorila ravnateljica Srednje škole Čakovec gospođa Gordana Ramušćak koja je ukratko opisala rad Srednje škole Čakovec koja ima svoj slogan „Škola s osmijehom“ u kojoj se učenici i profesori osjećaju prihvaćeno i cijenjeno.

Župan Matija Posavec je istaknuo da budućnost pripada samo onima koji vjeruju u svoje snove: ‘Vi ste u svoje snove vjerovali, a snovi su se i ostvarili. Veliki je ovo dan za cijelu Međimursku županiju.’

Glavni donator koji je omogućio izgradnju škole, čovjek velikog srca, njemački poslovni čovjek Friedhelm Loh i ovom je prilikom zahvalio Bogu za, kako je rekao, ‘dar s neba’, i poručio nastavnicima i učenicima da su oni istinska vrijednost ove škole, a on sam je zahvalan što može biti dio ovog projekta. No svega toga, uz Pastoralni centar i Učenički dom Svjetionik, ne bi bilo bez Bratoljuba Horvata i njegove obitelji, koji je u te projekte uložio sve svoje snove i fizički rad, a uz svesrdnu pomoć vodstva Saveza baptističkih crkava, posebice Željka Mraza, glavnoga tajnika SBC-a. 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je rekao u svom govoru: „Zaista, Škola s osmijehom je najbolji mogući slogan s obzirom na ozračje koje nam Srednja škola Čakovec daje. Ovo je jedna od 30-ak škola kojima su osnivači vjerske zajednice u Hrvatskoj koje nadopunjuju naš sustav javnih škola i na koje smo istinski ponosni“, istaknuo je premijer Plenković.

Svečanu su vrpcu prerezali glavni donator Friedhelm Loh i premijer Andrej Plenković čime je i službeno otvorena nova školska zgrada. 

U glazbenim i plesnim točkama sudjelovali su učenici Srednje škole Čakovec, Scifidelity Orchestra i profesorice srednje škole Čakovec.

Svečanost otvorenja zaključena je molitvom blagoslova koju su predvodili g. Hartmut Hühnerbein, predsjednik zaklade Werterstarter iz Njemačke i pastor Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH i predsjednik školskog odbora SŠČ.

Otvorenje Srednje škole Čakovec u njezinim novim prostorima, predstavlja važan korak naprijed za obrazovni sustav u Čakovcu i Međimurju. No, ova je škola i primjer služenja u lokalnoj sredini za opće dobro i na blagoslov svim građanima Čakovca, Međimurja i šire a Bogu na slavu.

Video vijest iz središnjeg Dnevnika HTV-a nalazi se ovdje