Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka „Stvoreni tako čudesno“

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica, 10. ožujka 2024. (PEV / IBA) - U organizaciji Saveza baptističkih crkava Republike Hrvatske (SBC u RH) i Evanđeoske pentekostne crkve u Republici Hrvatskoj (EPC RH) u Crikvenici je od 8. do 10. ožujka 2024. godine održan Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka „Stvoreni tako čudesno.“

Na stručnom skupu je sudjelovalo 60-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz različitih crkvi reformacijske baštine diljem Hrvatske.

Prvog dana, u petak, 8. ožujka skup je otvorila Svjetlana Mraz, koordinatorica vjeronauka pri SBC u RH koja je kratko pozdravila sudionike i povela ih u promišljanju o Božjim dobročinstvima temeljem Psalma 103. Glavna tema cijelog skupa je bilo mentalno zdravlje, a uvodno predavanje pod nazivom „Stvoreni tako čudesno“ održao je prof. Ratko Medan, pastor EPC Stijena spasenja, Zagreb. Nakon što se osvrnuo na neke relevantne podatke vezane uz mentalno zdravlje, kako u našoj zemlji tako i u Europi, pastor Medan je dao biblijski pogleda na čovjeka stvorenog na Božju sliku, na proces narušavanje te savršene slike, završivši s pogledom na buduću obnovu koju daje Bog u svoje vrijeme. 

Drugog dana, u subotu, 9. ožujka,  je, nakon uvodne duhovne motivacije, koju je održao Robert Bogešić, čitajući retke iz knjige proroka Izaije 64,8 „Ali sada, Gospode, ti si otac naš, a mi smo glina, ti si tvorac naš, i mi smo svi djelo ruku tvojih“, predavanja na temu „Mentalno zdravlje djece i mladih“ održala je Irena Šestak, dipl. psih.

Kroz dva predavanja dipl. psih. Šestak je govorila, između ostalog , o mentalnim poremećajima kod djece i mladih, o mitovima ili činjenicama o mentalnom zdravlju te o kategorijama mentalnih poremećaja. Sudionici su imali prilike u malim skupinama porazgovarati o različitim primjerima narušenog mentalnog zdravlja kod djece školske dobi.

U popodnevnim satima održane su radionice „Psihološka otpornost – kako je ojačati“, koju je vodila Elizabeta Koprivnjak magh. psych., „Daj pet – za bolji svijet“, koju su vodile Arna Bogešić i Irena Mihaljević, učiteljice razredne nastave te „Kreativnost i mentalno zdravlje“, koju je vodila vjeroučiteljica Mirela Peras.

U večernjim satima organizirano je večer opuštanja i zabave koje je osmislila Petra Bohall, gdje su kroz igru sudionici prolazili kroz pojedine biblijske likove i njihove događaje, kao što su bili Adam, Abraham, Mojsije, David, Noa, Petar, Lazar i Pavao. Ovako provedeno vrijeme zajedništva uz puno smijeha i obilje dobrog raspoloženja bio je praktičan doprinos brizi za mentalno zdravlje vjeroučitelja.

Na završnom bogoslužju u nedjelju, 10. ožujka kroz kreativno osmišljen program su vodile Danijela Horvat i Helena Moguš, dok je pastor Medan vodio blagovanje Gospodnje večere te je održao propovijed na temu „Holistički pristup čovjeku“.

Tom je prigodom pastor Medan kroz tekst Psalma 16 govorio o holističkom pristupu čovjeku i njegovom odnosu s Bogom.  Naglasio je kako je prvi holistički pristup usmjerena na cjelovitost čovjeka kao duhovno, psihički i tjelesno biće, drugi pristup je življenje života ne kao jedinka nego u zajedništvu, od „ja“ prema „mi“ te treći pristup koji je usmjeren na zadovoljstvo čovjeka sa svojom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, gdje je Bog najveće dobro.

Slavljenje je tijekom seminara vodio tim za slavljenje sastavljen od glazbenika iz nekoliko različitih crkava.

Robert Bogešić