Slavlje u Belici povodom velike obljetnice

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Belica, 17. rujna 2023. (IBA) - Veselo i radosno bilo je u nedjelju u Baptističkoj crkvi Belica. Svečanim bogoštovljem, crkva je proslavila više od 90 godina djelovanja i 50 godina molitvenog doma na sadašnjoj adresi.

Na skupu "90 godina Božje vjernosti“, pastor Benjamin Turkalj pozdravio je uzvanike riječima iz Psalma 36. Radosnim pjesmama skup su u slavljenje poveli domaći glazbenici uz goste iz BC Mačkovec, čiji je zbor također obogatio proslavu svojim vrsnim pjevačima u pratnji braće Kovačević.

Bogata je povijest u tih 90 i više godina postojanja i djelovanja baptističke crkve u ovom mjestu, koju je pastor Turkalj ukratko ispričao. Počeci sežu čak u 1920-te godine, iz kojeg vremena nema puno zapisa. Izvješća postoje iz kasnih 1920-ih i ranih 1930-ih godina, kada je čovjek imenom Imre Herman opisivao skupove na kojima se okupilo „mnoštvo naroda“ i čitali Novi zavjet, pjevali pjesme i bili postojani u molitvi. Prva zgrada molitvenog doma izgrađena je 1972. godine, nakon čega je slijedilo i krštenje već u siječnju 1973. godine. Zgrada je više puta obnavljana, no današnja dogradnja daje crkvi potrebne mogućnosti kako bi sagledali sadašnje i buduće djelovanje u našem mjestu i kraju.

Kroz sve ove godine crkva je doprinijela Belici i okolnoj zajednici pružajući duhovnu i kulturnu izgradnju mjesta. Organizirani su ljetni dječji kampovi; susreti za mladež; mješoviti zbor, koji je u Božićno vrijeme pjesmom širio radost i nadu i s bolesnima i osobljem u bolnici; humanitarni rad; druženja za žene; tečaj engleskog jezika; evangelizacijske skupove, seminare i koncerte. Temelj crkve su i dalje riječi Isusa Krista u Evanđelju po Ivanu 14,6: 'Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni.'

Današnja crkva stoji na plećima mnogih koji su zakoračili svoj život u odnos s Isusom Kristom u vjeri, po Njegovoj milosti koju je Bog Otac dao po Bogu Svetome Duhu u svojoj pisanoj Riječi. To nasljeđe crkva nastoji i nastaviti, kako bi buduće generacije mogle posvjedočiti o Božjoj vjernosti i našoj postojanosti kao što mi danas govorimo o njihovoj. 

Skupu su se obratili i načelnik Općine Belica g. Zvonimir Taradi, ravnatelj Osnovne škole Belica g. Antun Žulić i tajnik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj brat Željko Mraz. Predsjednik SBCuRH, brat Ivica Horvat, s nazočnima je podijelio prigodnu poruku „Uski put i široko srce“ iz Božje riječi iz 2Kor. 6,1-13; ohrabrujući vjernike i nazočne da se držimo Kristovog uskog puta, a da istovremeno imamo široko srce za čovjeka oko nas. Skupu su također nazočili i predstavnici Izvršnog odbora SBCuRH pastor BC Zagreb brat Filip Grujić, pastor BC Mačkovec brat Nenad Kovačević, i starješina BC Pušćine brat Petar Horvat.

Predstavnici Saveza (predsjednik brat Ivica Horvat i tajnik brat Željko Mraz) i okolnih Baptističkih crkava (starješina BC Betanija, Čakovec brat Igor Pintarić, starješine BC Pušćine brat Petar Horvat i brat Ivica Horvatić) molili su za blagoslov daljnjeg rada i rasta crkve, da Bog snažno djeluje u zajednici, da koristi novi prostor za Svoju slavu i ljudima na blagoslov te da bi još mnogi uživali u duhovnom bogatstvu koje je u Isusu Kristu zajedno s vjernicima Baptističke crkve Belica.

Nakon bogoštovlja slijedilo je veselo zajedništvo i druženje uz domjenak. Domaćini zahvaljuju svim uzvanicima, braći i sestrama u Gospodinu koji su svojim dolaskom uveličali svečanu obljetnicu i ohrabrili ih. Kratki video s proslave nalazi se ovdje.