Održan prvi inkluzivni košarkaški turnir

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 17. prosinca 2022. (IBA) - Gornja etaža Pastoralnog centra Riječ i život u bila je mjesto održavanja prvog inkluzivnog košarkaškog turnira u našoj zemlji.

Vjerojatno će se mnogi pitati kakve veze crkvena zgrada ima sa sportom no, evo i objašnjenja. Svrha zgrade je da osim za vjerska zbivanja bude u službi i našim sugrađanima. Veliki problem u Rijeci je nedostatak sportskih terena. O obespravljenosti i (ne)vidljivosti osoba s invaliditetom u našoj zemlji svjedoče recentne Vladine odluke koje za posljedicu imaju ugrožavanje kvalitete života tih osoba. Ta problematika dovela je do inicijative da vrata naše zgrade otvorimo za te potrebe i na gornju etažu postavimo montažni teren za 3x3 košarku, koji je u subotu bio mjesto održavanja Humanitarnog inkluzivnog košarkaškog turnira.

Na turniru su sudjelovala djeca iz dvaju riječkih košarkaških klubova, mali i veliki korisnici programa pri Centru za osobe s poteškoćama u razvoju 'Košarka za sve,' te članovi Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Kostrena. Cijeli turnir imao je humanitarnu notu s ciljem prikupljanja novčanih priloga za Klub košarke osoba s invaliditetom Kostrena. Po završetku turnira, okupljeni su se spustili kat ispod na Humanitarni koncert u kojem je nastupao ženski dio zbora KUD-a Lovor, potom zbor Baptističke crkve Rijeka - Gloria Dei. Nakon nekoliko prigodnih božićnih pjesama, pastor Grlj je okupljenjima ispričao primjer iz vlastitog života u kojem ga je Bog iscijelio nakon što je, u zahvalnosti, Njemu predao svoje brige, sumnje, nerazumijevanje… Ohrabrio je prisutne kako Bog ima plan za svakoga od nas, čak i ako na tom putu ponekad ima nevolja, briga, problema. Zbor Gloria Dei je koncert završio snažnim svjedočanstvima pretočenim u pjesme - Svoje brige sad odloži i Bože ja vjerujem.

Tijekom cijelog dana za spomenutu svrhu skupljeno je nešto manje od 10 000 kn. Zahvalni smo za priliku što smo na konkretan način mogli pomoći našim sugrađanima i podijeliti s njima razlog naše nade, radosti, mira i ljubavi o kojima smo propovijedali tijekom adventa.
Lea Sečen Matošević