Emisija 'Susret u dijalogu' o perspektivi i poziciji teologa i teologije

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U emisiji 'Susret u dijalogu, urednice Blaženke Jančić, 6. lipnja 2022. gostovala je i dr. sc. Lidija Matošević sa Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Sveučilišta u Zagrebu. Prenosimo vijest s portala Hrvatskoga radija.

Suočavajući se s potrebama u Crkvi i društvu teološke visokoobrazovne institucije prilagođavaju svoje studijske programe kako bi njihovi studenti sa stečenim kompetencijama po završetku studija imali dobru perspektivu i mogli naći posao. 

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas nudi više studijskih programa, a od iduće akademske počinje s izvođenjem dvopredmetnog preddiplomskog studija u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Uz teološko-religijske znanosti na KBF-u studenti će moći kao drugi predmet steći kompetencije u području povijesti ili sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, najavio je dekan KBF-a Josip Šimunović.

Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Sveučilišta u Zagrebu slijednica Fakulteta Matija Vlačić Ilirik koji je osnovan sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao relativno mlada ustanova prošla je nimalo lagan put do današnjeg statusa i ravnopravnu poziciju u akademskoj zajednici. Izvode dva programa; preddiplomski i diplomski. Na diplomski studij može se upisati i netko tko nije studirao teologiju na preddiplomskoj razini već ima završen neki drugi preddiplomski, integrirani ili diplomski studij, uz upis razlikovne godine, kaže voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju dr. sc. Lidija Matošević. Ističe da je cijeli studij postavljen široko humanistički s jakom dijaloškom, ekumenskom, međureligijskom notom i notom društvenog dijaloga i mogu ga upisati svi, bez obzira na vjersko uvjerenje. Smatra da teologija mora biti škola i učionica ekumenizma i dijaloga

Čelni ljudi dviju visokoobrazovnih ustanova ističu da perspektive teologa na tržištu rada postoje, a dr. Šimunović je istaknuo da se može očekivati u neko dogledno vrijeme da će i crkvene institucije moći više zapošljavati teologe.

Na pitanje; na koji način teologija odgovara na aktualna pitanja pojedinca i društva, dr. sc. Matošević izražava žaljene što teolozi premalo govore o aktualnim temama te ističe da se taj prostor prepustio pojedinim populistima koji koriste vjeru i vjerske sadržaje za neke svoje agende, najčešće desne, a možda nekad i lijeve, bez neke ozbiljnosti, dubine i odgovornosti, a teolozi su zarobljeni pisanjem znanstvenih radove i preopterećeni su administracijom.

O studijima teologije, interesu za teološke studije, perspektivama i poziciji teologa na tržištu rada te poziciji teologije u akademskoj zajednici poslušajte na poveznici.

Blaženka Jančić