Povezani molitvom - BC Zagreb-Malešnica

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

„Gle, otvorio sam pred tobom vrata kojih nitko ne može zatvoriti, jer si, unatoč svojoj maloj snazi. sačuvao moju riječ i nisi se odrekao moga imena...“ Otk. 3:7,8

Vizija BCZM nadahnuta je odlomkom iz 1. Sol. 1,4-10, da živi po djelotvornoj vjeri, bude poznata po požrtvovnoj ljubavi i da bude glas nade evanđelja Isusa Krista na zapadnom dijelu grada Zagreba i šire.

Počeci crkve sežu od kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošloga stoljeća, odnosno od dolaska obitelji Kreko u Zagreb (jesen 1988.) i misionarske obitelji Vanderwerf (1993). Misijsko djelovanje započelo je osnivanjem udruge ‘Susret’ koja je humanitarno djelovala u vrijeme ratnih godina (1991.–1996.) u Hrvatskoj i BiH a poslije rata se usmjerila na programe društvene i duhovne obnove. Godine 1998., nakon nekoliko ‘adresa s privremenim boravkom’, BCZM kupuje svoj prostor na Malešnici gdje nastavlja svoje javno djelovanje.

BCZM je poznata i kao ‘duhovni dom misionara’. Time je dala značajan doprinos kršćanskoj misiji u Hrvatskoj i šire; osnivanju i djelovanju baptističke crkve u Novom Travniku, današnjim misijskim počecima u Ogulinu, te službama milosrđa kao što je bio rad s izbjeglicama tijekom rata (1993.–1996.) i izbjegličke krize (2015.–2019.). Pomoć, podrška i suradnja s misionarima i misijskim organizacijama nastavlja biti važna služba BCZM i danas.

BCZM služi vijeće starješina i đakona te tim od tri pastora. Od 2018. godine, BCZM razvija nove programe milosrđa preko ‘Kuće Nade’ u Gajnicama, zalaže se za obnovu Domaće Misije i nada relokaciji u veći prostor na područje zapadnog dijela Zagreba.

ZAHVALJUJU

    • Za Božje vodstvo i vjernost tijekom svih prošlih godina, i u vrijeme ove opće krize izazvane pandemijom koronavirusa (Fil 1,6).
    • Za ‘vrata’ evanđelja koja Bog otvara pred nama i koja nitko i ništa ne može zatvoriti (Otk. 3,7. 8).
    • Za ljubav, vjernost i jedinstvo cjelokupnog vodstva BCZM-a i duhovnih radnika BCZM-a, kao i rad mladih i rad s mladima, obraćenja i duhovni napredak novih mladih ljudi.
    • Za nove sluge BCZM-a: pastore koji su nadareni, spremni i predani služiti Bogu i Crkvi.

POZIVAJU NA MOLITVU

    • Za post-korona BCZM: okupljanje vjernika i učinkovitu primjenu lekcija koje smo polučili iz vremena korona krize. Nakon korone, želimo biti crkva sa što više angažiranih nego tek okupljenih vjernika.
    • Za novu generaciju obraćenika i vjernika koji će nastaviti viziju i misiju BCZM-a na zapadnom dijelu Zagreba.
    • Za ‘Kuću Nade’ – za skori dovršetak radova, te opremanje zgrade; za Božje vodstvo u izboru upravnog odbora I članova Udruge ‘Kuće Nade’; da ‘Kuća Nade’ postane prepoznato i sigurno mjesto susreta i suradnje kao agent evanđelja za promjenu i unapređenje kvalitete života mnogih na slavu Božju.
    • Za dobar nastavak misijskog rada u Ogulinu, za prva ključna obraćenja, za dolazak novih duhovnih radnika koji će biti nukleus buduće crkve u tom gradu.