Bog zove, kako se odazivaš?

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Fužine,  29. rujna 2019. (IBA) - U organzaciji Izvršnog odbora ženskog rada Saveza baptista u RH, u Fužinama je održana dvodnevna mini konferencija žena koje aktivno služe u svojim zajednicama i okruženjima bilo kao “vodeće” sestre, bilo kao zauzete pojedinke. Kroz sva četiri predavanja provlačila se tema susreta „Gospod zove, kako se odazivaš?

Vesna Brezović je promišljala o Noi koji je bio vjeran u svom odazivu unatoč mnogim nepoznanicama i protivljenjima, koji je gradio arku prije nego što je počela kiša, pozivajući na spas svoju najbližu rodbinu, prijatelje, susjede, prije nego što je bilo kasno. Zbog vjernosti i odaziva jednog pojedinca – Noe, spašeno je cijelo čovječanstvo. Vesna je naglasila da Bog zove podobne (one koji se daju oblikovati) i osposobljava ih za službu, On računa na mene, da li ga čujem?

Sandra Bićanić je na primjeru Abrahama pokazala kako je on rastao u vjeri, čineći pogreške koje su ostavile trajne posljedice, ali je i uzrastao i ostao nam svijetli primjer svojeg pouzdanja u Gospodina ali i Božje vjernosti njemu. Sandra je pozvala prisutne da priznaju i pokaju se za svoje promašaje koje su najčešće učinjeni u najboljoj namjeri, u uvjerenju da se pomaže Gospodu provesti njegov plan. No Gospod je milostiv i vjeran; oprašta i daje novu šansu. Gospod nas poziva da se zajedno s njim penjemo „u visine“ odakle se pruža prava perspektiva kako bismo naviještale Evanđelje svojoj generaciji ne u svojoj snazi nego u snazi Duha Svetoga.

Edita Turinski je pak na primjeru Jone proroka izazvala prisutne da preispitaju svoje motive zašto se nekad oglušuju o Božji poziv, te ih pozvala na „obrezivanje“ svega što sputava duhovni rast i onesposobljuje za službu Gospodinu, bila to samopravednost, hladnoća srca, kriva uvjerenja ili što drugo. Pozvala je prisutne da postanu svjesne gdje im je fokus – ne na bršljanima (simbolu manje važnih stvari) koji  sapliću i sputavaju u službi i životu, nego na Gospodinu kojem je stalo da se svi ljudi spase i da njegov narod ljubi i služi svijetu gledajući bližnje Njegovim očima - očima milosrđa, ljubavi, suosjećanja i vjernosti. Edita Turinski

Gošća predavačica Nena Dautanac iz Slovenije prisutne je oduševila dinamičnom i interaktivnom radionicom„Cvjetaj tamo gdje jesi“, ohrabrivši žene da postanu svjesne i hrabre zgrabiti svaku šansu, iskoračiti u vjeri i pouzdanju, biti dio promjene tamo gdje jesu. Naglasila je da svaka velika akcija, reforma i promjena počinje od pojedinca; osviještenog pojedinca koji čini dobro i vjeruje da Gospod umnaža i blagoslivlja i najmanje iskorake, osposobljava na najveće izazove.

Rahela Grozdanov i Heidi Turkalj su služile pjesmom.

U razgovoru za okruglim stolom izmijenjena su iskustva u radu - sa ženama i među ženama - u Dubrovniku, Šibeniku, Rijeci, Karlovcu, Duga Resi, Zagrebu.

Vrhunac zajedništva je bio u Euharistiji kad su Sandra i Edita dijelile kruh i vino svojim sestrama, podsjetivše se da dijelimo dalje ono što smo primili od Gospodina.

Sve sudionice su izrazile veliko oduševljenje konferencijom, zajedništvom u molitvi, slavljenju, promišljanju, izmjeni iskustva i ideja. Ujedno su izrazile želju da ovakvih susreta bude bar jednom godišnje.

Edita Turinski
Članica Izvršnog odbora