Čakovčani i Rumunji u Cerni

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Cerna, 28. lipnja 2009. (IBA) - Posebno svečano bilo je u Baptističkoj Crkvi u Cerni. Naime, gotovo dva desetljeća svake zadnje nedjelje u mjesecu održava se zajedničko bogoslužje triju ceranskih crkava reformacijske baštine, te je po ustaljenom rasporedu domaćin za ovaj susret bila Baptistička Crkva.

Cerna je na ovaj način PEV u malom, jer su na tim susretima svojevremeno gostovale poznate osobe naših crkava kao što su: bivši predsjednik SBC u RH dr. Branko Lovrec, bivši predsjednik EPC dr. Petar Kuzmič, zatim sadašnji predsjednik SBC-a p. Toma Magda, sadašnji predsjednik EPC-a mr. Damir Špoljarić, te Josip Jendričko, biskup Crkve Božje i pastor Lazar Kovačević iz iste crkve kao i mnogi drugi.

Ovog puta je kao gost pozvan pastor Damir Pintarić iz BC Betanija Čakovec sa svojim timom. Rado se odazvao i došao s grupom mladih koji su vodili u slavljenje.

Još jedno ugodno iznenađenje bila je i posjeta muškog pjevačkog zbora iz Rumunjske koji je uz klavirsku pratnju izveo desetak pjesama. Na prijepodnevnom bogoslužju bili su u  osječkoj crkvi, a Ivan Lovaković ih je doveo u Cernu na večernje bogoslužje.

Njihov pastor ih je predstavio i rekao nešto o baptistima u Rumunjskoj i stanju u kojem se nalaze i rade za Gospoda. 'Premda je spomenuo da je i kod njih kriza, poželjeli smo da se i u našoj zemlji dogodi takva „kriza“ jer su Baptisti u Rumunjskoj najbrojniji u Europi (u odnosu na broj stanovnika).'

Pastor Pintarić je nadahnuto propovijedao o slavi Božjoj i kako se ona očituje, od Mojsija koji je tražio da vidi slavu Božju, preko Izaije koji opisuje narod koji je bez slave Božje, a također i apostol Pavao govori Rimljanima da su svi sagriješili i izgubili slavu Božju. Isus se bio odrekao slave Božje da bi svatko koji vjeruje u njega imao pristup toj slavi Božjoj.

Prepuna crkva je bila obilno blagoslovljena i premda je program bio duži nego inače, nikomu se nije žurilo kući. Druženje se nastavilo uz zakusku i razgovore, upoznavanja, ohrabrivanja.

Daniel Kovačić