Mjesto vjeronauka u 'Školi za život'

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Crikvenica 01. - 03. ožujka 2019. (IBA) - Stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka u RH okupio je 70-tak vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz cijele Hrvatske koji su zajedno promišljali na temu Mjesto vjeronauka u „Školi za život“.

Na skupu je sudjelovao i gospodin Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje koji je u svom pozdravnom govoru ohrabrio vjeroučitelje u nastojanju da ostvare pedagoške uvjete u kojima će dijete učiti i stjecati nove kompetencije. Pri tome je podsjetio prisutne da je škola mjesto gdje prvo učimo lekcije pa zatim pišemo test, a u životu vrijedi obrnuto - prvo prolazimo test a onda iz njega učimo lekcije.

Uvodna motivacija Lidije Stojković kako 'iz riznice iznositi kao dobar domaćin i novo i staro' pokazala se kao nit vodilja cijelog seminara gdje se kroz predavanja i radionice motiviralo vjeroučitelje da traže sve moguće načine i pedagoške metode kako bi staro i poznato Evanđelje djeci navijestili na nov i suvremen način.

Pastor Giorgio Grlj iz Rijeke posvijestio je vjeroučiteljima kako je misija crkve, pa tako i vjeronauka, pomoći ljudima da razumiju, prihvate i zažive izvornu sliku Božju koja je grijehom nagrđena, a u Isusu Kristu obnovljena i po Svetom Duhu omogućena svima koji ga vjerom prihvate. Prema Grlju, slika se Božja u osobi sastoji od sposobnosti ostvarenja smislenih odnosa, racionalnosti, emocija i volje. Vjeroučitelji su kroz raspravu u malim skupinama pokušali dati odgovor kojem aspektu slike Božje vjeronauk najviše služi.

Gošće predavačice iz Agencije za odgoj i obrazovanje Anita Bakovljanec i Tihana Petković, članice radne skupine za katolički vjeronauk, na zanimljiv i jednostavan način su približile pojam škola za život i kroz praktične primjere pokazale što nova reforma školstva donosi i koji su ciljevi. Najkraće rečeno, cilj je povećati kompetencije učenika u rješavanju problema, povećati zadovoljstvo učenika u školi te motivirati učitelje i nastavnike da se prilagode novoj paradigmi obrazovanja gdje će u fokusu biti učenik kao aktivni sudionik a učitelj moderator, a ne više nastavni plan i sadržaj koji je učitelj prenosio. Važno je da i vjeroučitelji aktivnim metodama pomognu djeci kako da sami traže rješenje problema i usmjeravati ih na Božju objavu u Isusu kao jedino pravo i konačno rješenje ljudske egzistencije.

U poslijepodnevnim su satima održane radionice: Biblija i život vjeroučenika (Ildiko Hornjik), Molitva i život vjeroučenika (Petra Bohal), Vjeroučenici u životu crkve (Timothy I. Špičak) i Vjeroučitelj u životu vjeroučenika (Svjetlana Mraz). Radionice su se ponavljale u dva termina tako da su svi sudionici imali priliku sudjelovati u dvije koje su izbrali.
Vanja Bule je predstavila projekt Superknjiga kao izvrsnu metodu rada s djecom, kako na moderan i djeci zanimljiv način kroz crtane filmove približiti biblijske priče i osobu Isusa Krista, te poruku spasenja. Ovaj projekt se pokazao kao dobar i nenametljiv način gradnje mostova prema ljudima koji još nisu zahvaćeni evanđeljem. Danica Košak je iznijela svoja iskustva u radu s djecom romske populacije u Međimurju, a Članica Udruge za evangelizaciju djece u Hrvatskoj, Rujana Čanji je predstavila je materijale kao pomoć u radu s djecom.

U subotu navečer slavljenje Gospodina vodio je riječki glazbeni tim RiStream bend kojem su se vjeroučitelji radosno pridružili.

Završno bogoštovlje u nedjelju prije podne, temeljilo se na promišljanju o četiri vrste tla u koje se sije Riječ, a osmislili su ga Ildiko Hornjik i Timothy I. Špičak na interaktivan i veoma kreativan način. Vjeroučitelji su bili posebno dotaknuti kroz nadahnutu 'Molitvu vrtlara' u kojoj su sudjelovali, a lako su se mogli u njoj prepoznati. Pastor Laslo Hornjik iz Šibenika, ohrabrio je vjeroučitelje riječima iz 1. Kor 15, 58 da trud u Gospodinu nije ni uzaludan ni besplodan te da se ne obeshrabre ako ne vide odmah rezultate. Za uspomenu su vjeroučitelji dobili cvjetnjak i lukovice koje mogu posaditi kod kuće kao podsjetnik na zajedničko poslanje u vrtu Gospodnjem, i na ovaj nezaboravni susret suradnika i prijatelja, braće i sestara, koji se zajedno trude u Gospodinu.

Edita Turinski, vjeroučiteljica BC Rijeka