PEV izabrao novog predsjednika

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 29. svibnja 2018. (IBA) - Na sjednici predsjedništva Protestantskog evanđeoskog vijeća održanoj 29. svibnja 2018. u Zagrebu razgovaralo se o proteklom razdoblju, s posebnim osvrtom i evaluacijom projekta Reformacija 500, o trenutnoj situaciji, kao i o budućnosti PEV-a.

Ocijenjeno je kako je Reformacija 500 postigla svoj cilj. Uložen je veliki trud te izražena zahvala svima koji su značajno doprinijeli ostvarenju tog značajnog projekta. U javnosti smo kao crkve reformacije i reformacijske baštine svjedočili svoje zajedničke korjene i spremnost na suradnju te konkretno kršćansko zajedništvo.

Nakon završetka projekta Reformacija 500, predsjednik PEV-a, pastor Giorgio Grlj se zahvalio na dužnosti riječima da je zaokružena jedna cjelina i da je trenutak da netko drugi nastavi služiti na čelu PEV-a. Članovi Predsjedništva su zahvalili pastoru Grlju na svemu što je učinio do sada i na velikom angažmanu na pripremi i ostvarenju obilježavanja petstote obljetnice Reformacije.

Zbog toga je na sjednici jednoglasno izabran novi predsjednik, pastor Toma Magda član predsjedništva iz redova Saveza baptističkih crkava u RH. 

Govorilo se na sastanku i o budućnosti pa je odlučeno da će se poseban naglasak staviti na određena područja djelovanja:

U slijedećem razdoblju će svaka denominacija članica PEV-a uključiti određeni broj mlađih ljudi kako bi se strateški radilo na smjeni generacija.

Zajedno sa mlađim članovima predsjedništvo će kroz dvije godine pripremati strategiju rada i djelovanja za razdoblje do 2030. godine.

PEV će u budućnosti organizirati tematske sastanke i konferencije kako bi manjinske crkve raspravljale o relevantnim društvenim temama i kako bi mogle svoje stavove jasnije definirane mogli iznositi u javnosti. 

PEV će raditi na obnavljanju i uspostavljanju suradnje na određenim razinama sa protestantskim i evanđeoskim crkvama koje u ovom trenutku nisu dio PEV-a. Na taj način želimo svjedočiti otvorenost i spremnost na suradnju i dijalog sa sestrinskim crkvama reformacijske provenijencije.

Na međunarodnom planu, PEV će se aktivnije uključiti u rad Europske evanđeoske alijanse i Svjetske evanđeoske alijanse te se povezati bliže sa onim nacionalnim alijansama koje dijele s nama slični geo-političko-ekonomski i religijski društveni kontekst.

Sa aktivnostima će se krenuti u slijedećim tjednima. Delegacija PEV-a nazočit će u listopadu u Tallinu, Estonija, velikom susretu pod nazivom Hope For Europe 2018, a prva sjednica predsjedništva na kojoj će biti uključeni i mlađi vjernici planirana je za 11. mjesec 2018. u Vinkovcima.