Velšani u Rijeci

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 28. lipnja 2009. (IBA) - Tijekom godišnjeg odmora koje provode u Selcu, skupina vjernika iz Walesa, posjetila je Baptistčku crkvu u Rijeci i sudjelovala na nedjeljnom bogoslužju.

Riječ je o ljudima koji su, predvođeni Johnom Thomasom, od prvih dana rata u Hrvatskoj nesebično pomagali najprije prognanima i izbjeglima, a što se zatim pretvorilo u prijateljstvo i suradnju s nekoliko crkava u Hrvatskoj. Izgradnja Pastoralnog centra u Rijeci djelomice je potpomognuta i donacijama iz Walesa sto u novcu, a veći dio u limu koji će poslužiti kao pokrov budućeg centra.

Nedjeljno je bogoslužje bilo obogaćeno vrsnim pjevanjem gostiju koji dolaze iz tradicije gdje se njeguje zajedničko pjevanje. Pastor Jim Weber je dao kraću uvodnu riječ o crkvi odakle dolaze i o suradnji s Hrvatskom (Rijeka, Karlovac, Zagreb, Zadar i dr.). Propovijedao je John Thomas, a uručeni su mu Novi zavjet u prijevodu Rubena Kneževića s posvetom u znak zahvalnosti za mnoga dobra koja je John svojim nesebičnim zalaganjem napravio široj vjerničkoj zajednici u Hrvatskoj, kao i glazbeni CD grupe Kristina. Istim je CD-om obdaren i Bob Emmeth, dugogodišnji Johnov suradnik. Prevodio ih je Hrvoje Malović. 

Gosti nastavljaju svoj odmor u Hrvatskoj kojoj se rado svake godine vraćaju, upoznajući njezine ljepote i stvarajući nova poznanstva.