Svjetski molitveni dan

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka 3. ožujka 2017. (IBA) - U prostoru samostana časnih sestara Presvetog Srca Isusovog održan je molitveni susret u sklopu Svjetskog molitvenog dana. U Hrvatskoj se uz Bjelovar, Osijek, Vinkovce, Vukovar i Zagreb i Rijeka priključila molitvi za Filipine.

Naime, svakog prvog petka u mjesecu ožujku, već se tradicionalno odražava Svjetski molitveni dan ekumenskog karaktera, započet davne 1887. godine po završetku Građanskog rada u Americi, kad su kršćanke uočile problem vjerske netolerancije i odlučile pokrenuti Svjetski molitveni dan duboko vjerujući da molitva ima snagu i moć promjene.

Ove godine su materijal pripremile žene s Filipina za svoju domovinu Filipine, pod geslom “Jesam li nepravedan prema tebi?” Prisutni su imali prilike upoznati se s tom dalekom zemljom, njenim društveno političkim stanjem, načinom života i rada, običajima, kulturom, prirodnim ljepotama ali i nepogodama, s njihovim problemima i potrebama.

Zajedno s milijunima vjernika širom svijeta udruženi u istoj molitvi za Filipine podigli smo svoj glas za tu zemlju i naše sestre. Kako je pravilo Svjetskog molitvenog dana saznati, moliti, djelovati, prikupljen je milodar kojeg će dio ići za potrebe žena na Filipinima, a dio za lokalne potrebe; onkološkom odjelu Dječje bolnice Kantrida.

Edita Turinski