Održan 5. Sabor PEV-a

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Vinkovci, 5. i 6. lipnja 2009. (IBA) – U prostorijama Crkve Božje u Vinkovcima održan je 5. Sabor Protestantskog evanđeoskog vijeća. Ove je godine moto susreta bio: „S Kristom kroz krizu“. Pod tim su motom okupljeni pastori i crkveni djelatnici saslušali tri predavanja koja su osvijetlila sadašnji trenutak kako Kristove crkve utjelovljene u evanđeoskoj obitelji crkava, tako i duhovnu panoramu Europe koja je prirodni kontekst u kojemu se naviješta Evanđelje Isusa Krista.

Razmatranje uloge crkava reformacijske baštine započeo je dr. Peter Kuzmič ustvrdivši da je prvi razlog zajedništva duhovne naravi. Isus Krist očekivao je od svojih sljedbenika da zajednički rade na promociji Kraljevstva nebeskog koje je kao središnja tema Isusova navještaja utemeljiteljski i operativni princip Crkve. U zemlji poput Hrvatske, u kojoj su protestantske crkve u manjini, ne treba zanemariti ni strateške razloge. Zajedničko djelovanje jedini je način da manjina dođe do glasa i promovira vrijednosti koje zastupa.

Giorgio Grlj, razmatrajući duhovnu panoramu Europe, ukazao je na to da je kao posljedica mnogostrukih i složenih povijesnih gibanja suvremeni Europljanin osuđen na usamljeničko lutanje fragmentiranim krajobrazom bez cilja i smisla življenja. Zato je zadatak Crkve da kao zajednica vjernika pruži tom usamljeniku dom i prihvaćenost.

Prof. Mladen Jovanović u završnoj je riječi Sabora ustvrdio da je kriza ona odlučujuća točka u kojoj se može dogoditi obrat. Svi velikani duha bili su ljudi koji su krizne trenutke svog života iskoristili na najbolji mogući način i to ne samo za sebe već i za mnoge naraštaje nakon sebe.

Zato Sabor PEV-a poziva teologe, pastore, vjeroučitelje, crkvene djelatnike i sve vjernike da najprije osobnim življenjem budu svjetlo u mraku beznađa, ali i da zajedno kao Crkva Isusa Krista iznađu načine kako u krizi ne potonuti nego je, naprotiv, iskoristiti za napredak Evanđelja.

Cliff Luckhurst, voditelj komisije za molitvu PEV-a, izvijestio je o aktivnostima komisije. Ona već dulje vrijeme četiri puta na godinu izdaje bilten koji želi ohrabriti vjernike na gorljiviji osobni molitveni život kao i na zastupničku molitvu za duhovno probuđenje Hrvatske. Ove je godine komisija organizirala i desetodnevnu molitvu kao pripravu za Globalni dan molitve u koji se ove godine uključilo oko 500 milijuna vjernika u više od 200 zemalja.

Rad s mladima još je uvijek, kako je izvijestio David Kovačević, uglavnom podijeljen po denominacijama. Prepoznata je važnost bolje suradnje kako bi kampovi (u Orahovici, Severinu na Kupi, Fužinama, Činti), konferencije i druge vrste događanja bile rasadnik duha razumijevanja i međusobnog uvažavanja.

Zajednički napor urodio je dobrim plodovima u vjeronaučnom programu gdje su priređeni udžbenici za osnovnu školu i materijali za srednju školu. Uz to, potrebno je brinuti za vjeroučitelje ne samo na obrazovnom planu već i za njih kao osobe sa svojim potrebama, rekao je Željko Mraz.

Saboru je pribivao i gost iz Srbije, Miroslav Radovanović. Izvijestio je o nezavidnoj situaciji u kojoj se nalaze evanđeoski vjernici i crkve u Srbiji zbog izostanka pravne regulative. Baš su zbog takve situacije vođe crkava prepoznale važnost zajedništva. Nastoje raditi s djecom, pa tako organiziraju i prvi festival dječje pjesme, izdaju CD i DVD s kršćanskom glazbom i crtanim filmovima i sl. Odnedavno je Evanđeoska alijansa Srbije ponovno članica Europske evanđeoske alijanse.

U nekoliko je rasprava ustvrđena nedovoljna informiranost članica PEV-a i u tu se svrhu predlaže bolje iskoristiti medije poput Interneta. Ukoliko bi to mogućnosti dopustile, poradit će se na formiranju informativne agencije – a važnost ove ideje već je otprije prepoznata – i to ne samo za područje Hrvatske već i zarad boljeg i šireg informiranja u regiji u kojoj jezik nije nepremostiva poteškoća.
Prepoznati su i napori i dobri primjeri suradnje u onim sredinama poput Vinkovaca i Rijeke u kojima snažnije zajednice traže puta i načina pomaganja onima koji u trenucima slabosti trebaju pomoć i potporu.

 
Trenuci molitve (foto: G.G.)