Preminuo pastor i profesor Aleksandar Birviš

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U Novom Sadu preminuo je 1. veljače 2015. u 87. godini dr. Aleksandar Birviš, negdašnji beogradski baptistički pastor i profesor teologije na srpskim i hrvatskim teološkim učilištima, biblijski prevoditelj i teološki spisatelj. Rođen je u Nišu 16. travnja 1928. gdje je završio osnovno i gimnazijsko školovanje. U Beogradu studira matematiku i astronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, a nakon dvije godine prelazi na Bogoslovski fakultet na kojemu diplomira 1953. Godine 1961. na beogradskom Filološkom fakultetu diplomira orijentalistiku.

Još tijekom gimnazijskog obrazovanja čita Sveto pismo i samostalno dolazi do odluke o otklonu od tradicionalne religioznosti. Tražeći kršćanske zajednice koje upućuju na osobni doživljaj s Bogom dolazi 1947., tijekom studija u Beogradu, prvi put u tamošnju baptističku crkvu. Kršten je 15. kolovoza 1948. Krstio ga je Ljudevit Drobny, tadašnji beogradski propovjednik. Od 1948. Birviš je uključen u vodeće crkvene službe i službu propovijedanja. Na poziv Baptističkoga studentskog saveza države Tennessee, boravi tijekom 1955. u Nashvillu (SAD). Po povratku se vjenčao s Kostadinkom Karić. Nakon smrti prve žene (1996.) vjenčao s 2001. s Verom Hil iz N. Sada.

Od 1957. – 1959. pastor je (tadašnji naziv: propovjednik) novosadske Baptističke crkve i profesor Staroga zavjeta na tamošnjoj Baptističkoj teološkoj školi. Na toj školi surađuje još od samih početaka sredinom 1950-ih. Vraća se u Beograd 1961. i radi do 1989. u Rudarskom institutu i Ilustrovanoj politici.

Ordiniran je za pastora beogradske Baptističke crkve 26. travnja 1970., upravo u turbulentnom razdoblju izvlaštenja i rušenja crkvene zgrade. Obred rukopolaganja predvodili su J. Horak, F. Klem i J. Sudar. Baptistička bogomolja, koja je u vlasništvu baptista bila još od 1939., izvlaštena je i konačno srušena 1973., a vjernici BC Beograd okupljaju se naredne četiri godine u prostoru bratske Reformatske crkve. Nova je crkvena zgrada otvorena 5. lipnja 1977. Do kraja života ostao je počasni pastor BC Beograd.

Aleksandar Birviš, čovjek bogatoga humanističkog i teološkog obrazovanja, teolog, orijentalist, spisatelj, profesor, pastor, učitelj i dušobrižnik, bio je i poliglot te vrstan biblijski prevoditelj. Kao profesor, predavao je brojne bogoslovske predmete na teološkim učilištima u Zagrebu, Daruvaru, N. Sadu, Beogradu i Osijeku. Objavljivao je stručne i popularne članke u teološkom i vjerskom, ali i sekularnom tisku. Surađivao je u baptističkim časopisima Glas Evanđelja i Iskre, a pisao je i u Izvorima, Hrišćanskom pregledu, Pravoslavlju i drugima te u sekularnom tisku (Ilustrovana politika, Nin, Kulture istoka, i dr.).

Napisao je više knjiga, među kojima zbirku propovijedi Sagledavanja, priručnik za pripremanje propovijedi Od Biblije do besede, dnevno čitanje Od večeri do jutra pred Gospodom, priručnik Teološka propedeutika i dr. Sudjelovao je svojim predavanjima i radovima na brojnim skupovima i tribinama. 

Kao prevoditelj Biblije na srpski, objavio je prijevod Evanđelja, ritmički prepjev Psalama, prijevod knjige Postanka, Tužaljki i Poslanicu Hebrejima te preveo još neke knjige i priredio više radova o problematici biblijskog prevođenja (Savremena načela prevođenja Svetog pisma, i dr.). Sudjelovao je na međunarodnim seminarima za prevoditelje Svetog pisma, u organizaciji United Bible Societies. 

Od 1989. do 1991. djelovao je kao akademski dekan na osječkom Evanđeoskom teološkom fakultetu, a u 2000-im na novosadskom Teološkom fakultetu. Godine 1991. primio je počasni doktorat koji mu je dodijelio Gordon-Conwell Theological Seminary, Hamilton (SAD). Bio je i predsjednik Jugoslovenskog udruženja za verske slobode.

Propovednik i profesor Aleksandar Birviš je živeo za Boga, za crkvu, za biblijsko obrazovanje i za one koji vole Boga, crkvu i biblijsko obrazovanje. Sada je sa svojim Gospodom kome je služio. Živeo je životom kojim se najviše isplati živeti – služeći nesebično svom Gospodu i svojim bližnjima ... Prazninu zbog odlaska brata i profesora Birviša osetiće, ne samo baptisti, već i mnoge druge veroispovesti. Ali, uvek ćemo biti srećni što smo baš mi živeli i sarađivali s njim. Budimo zahvalni Gospodu što ga je dao nama, ovoj generaciji i ovom podneblju – naglašava Dane Vidović, sadašnji pastor BC Beograd i učenik brata Birviša. 

Pogreb će se održati 4. veljače 2015. u 14.15h na Novom groblju u Novom Sadu. (rk)