Toma Magda odgovara na pitanje tko su baptisti?

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Nikakav natpis ili etiketa nas neće spasiti, niti jedna crkva to ne može, to je isključivo Božje djelo, a Božja je volja da se svi spase."

O tome tko su baptisti, koja su im osnovna obilježja, koliko ih ima... razgovarali smo s pastorom Tomom Magdom, predsjednikom Saveza baptističkih crkava u RH i predsjednikom Europske baptističke federacije

Baptisti su kršćani koji su svjesno, vjerom prihvatili Krista kao osobnog Spasitelja. Temelje svoj život na Bibliji kao jedinom autoritetu po svim pitanjima vjere, pobožnosti i života općenito. Okupljeni su u mjesne crkve koje su po svojoj strukturi kongregacionalističke, (nema hijerarhije niti jednog centra koji uređuje život svih baptista), autonomne i gdje su svi ravnopravni i pozvani izgrađivati crkvu svojim darovima i sposobnostima. Svi su pozvani sa svom ozbiljnošću proučavati Riječ Božju, propovijedati Evanđelje i svojim životom to potvrđivati. Otvoreni su za dijalog i suradnju s drugima, zalažu se za slobodu savjesti, promicanje ljudskih prava, vjerskih sloboda, odvajanje crkve od države...

Koliko ima baptista u Hrvatskoj? U svijetu?

U Hrvatskoj ma oko 2000 krštenih članova, a šira baptistička obitelj, koja uključuje djecu, redovite posjetitelje i prijatelje, broji oko 3000 ljudi. U svijetu ima oko 110 milijuna baptista u oko 200 nacionalnih saveza i organizacija.

Da li svi baptisti vjeruju isto?

Kada su u pitanju bitne stvari kao što su spasenje po milosti osobnom  vjerom u Krista, koje prethodi krštenju, vjera u trojedinog Boga, djelovanje Duha Svetog kao treće božanske osobe koja  presvjedočuje grješnika u valastiti grijeh i po obraćenju prebiva u kršćaninu, Kristovo uskrsnuće u tijelu i njegov drugi dolazak, autoritet Riječi Božje, crkva kao živi organizam, Tijelo Kristovo, u kojem su svi ravnopravni (svećenstvo svih svetih), onda svi baptisti vjeruju isto. Kada su u pitanju «sekundarne istine» onda se tu njeguje različitost.

Gdje je mjesto baptista u zemlji u kojoj su “svi” katolici Hrvati, a “svi” pravoslavci Srbi?

Baptisti su tamo gdje ih je Bog postavio, i to s razlogom. Bilo da su manjina, kao u Hrvatskoj ili veća vjerska zajednica, kao što su to u SAD,  Bog očekuje da mu služimo gdje god se našli. Očekuje da budemo dosljedni sljedbenici njegova sina Isusa Krista, da radimo na svom posvećenju, na evangelizaciji i na služenju bližnjima koji su oko nas. Dakle, tu gdje jesmo Bog očekuje da mu budemo vjerni sluge i svjedoci.
Iako mali, baptisti imaju što ponuditi jer su tijekom svoje 4-stoljetne povijesti itekako utjecali na razvoj kako suvremene Europe, tako i svijeta.

Na primjer, ovo je godina u kojoj engleski baptisti slave 200. obljetnicu ukidanja robovlasništva koje je izglasao engleski parlament a za što su diretktno zalslužni baptisti. Također valja istaći zalaganje baptista za mir u svijetu. Dvojica baptista su primila Nobelovu nagradu za mir: to su Martin Luther King, Jr. i Jimmy Carter.

“Baptisti su spašeni, a svi ostali idu u pakao!” - ili ???

Možemo se ovako našaliti: neće samo baptisti biti u nebu, bit će i drugih, ali zašto riskirati!
Šalu na stranu. Spašeni su samo oni koji su se pokajali zbog svojih grijeha, koji su vjerom prihvatili Krista kao osobnog spasitelja, dobili oproštenje grijeha i žive iz dana u dan snagom Duha Svetog. Nikakav natpis ili etiketa nas neće spasiti, niti jedna crkva to ne može, to je isključivo Božje djelo, a Božja je volja da se svi spase.