Završio mjesec obilježavanje visoke godišnjice na Baniji

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Bačuga, 27. listopada 2019. (IBA) - U Baptističkoj crkvi Bačuga održano je završno svečano bogoslužje kojim se obilježila 100-ta godišnjica početka propovijedanja Evanđelja po bratu Jovi Jekiću. 

On je u potrazi za zaradom i boljim životom početkom 20-tog stoljeća otišao u Ameriku, gdje je upoznao Isusa Krista kao svog Spasitelja. Zahvaćen Božjom ljubavlju, vratio se u rodni kraj, na svoju rodnu Baniju da svojoj rodbini, prijateljima i znancima govori o Božjoj ljubavi koja je promijenila njegov život. Sveti Duh je djelovao kroz Jekića i po njegovom propovijedanju i propovijedanju drugih „pionira“, Evanđelje se širilo prostorima bivše Jugoslavije. Kako je Bog promijenio život brata Jekića, tako je mijenjao živote pojedinaca i obitelji koji su bili dotaknuti i promijenjeni Božjom ljubavlju.

Danijel Jekić i Danijel Vidović, kao potomci prvih vjernika, ukratko su se i vrlo emotivno osvrnuli na početke propovijedanja Evanđelja na Baniji i potaknuli sve prisutne da ostanu vjerni Gospodu u današnje vrijeme, jer ovom svijetu treba, jednako kao i prije 100 godina, naviještati Božju ljubav koja ne poznaje ni nacionalne, ni spolne, ni generacijske, ni ekonomske, ni bilo koje druge razlike.

Toma Magda, predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH, na osnovu teksta iz 1.Iv 4,7-21 naglasio je: 'Bog je ljubav i jedino je on mjerodavan definirati ljubav. Najuzvišeniji i najjasniji izraz Božje ljubavi je Njegov ljubljeni Sin Isus Krist kojeg je Otac poslao za spas čovjeka. Bog je ishodište ljubavi i izvan Njega nema ljubavi. No, izazov za nas danas je, kao i za prve kršćane nekad, kao što je Bog prvi ljubio nas (dok smo još bili grešnici), tako smo i mi dužni ljubiti jedni druge. Nema alternative. Tko ljubi Boga, ljubi i svoga bližnjega. U ljubavi nema straha od budućnosti i smrti, onaj tko je ljubljen i koji ljubi, siguran je u pogledu sudnjeg dana. Božja ljubav je izlivena u našim srcima i donosi plod, jer Bog jeste ljubav oduvijek i zauvijek.'

Svečano bogoslužje uveličali su pjevači iz Petrinje i Mošćenice. Program je vodio Stevan Mađarac, a zajedničke pjesme su se orile u zgradi BC Bačuga i izvan nje koja je bila pretijesna za 200-tinjak sudionika i gostiju. Radosno druženje je nastavljeno zajedničkim ručkom u Zelenoj dolini uz slasne zalogaje i dobre stare pjesme uz koje smo rasli i stasali.

Edita Turinski