Objavljen 'Uvod u dogmatiku' doc. dr. sc. Lidije Matošević

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U izdanju Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik objavljen je udžbenik Uvod u dogmatiku autorice doc. dr. sc. Lidije Matošević kao XVIII svezak u poznatom nizu Bibliotheca Flaciana.

Ovo je prvi takav protestantski udžbenik na hrvatskom jeziku, a priredila ga je hrvatska autorica koja je već prethodno objavila više znanstvenih i stručnih radova iz ovoga područja.

Lidija Matošević studirala je i diplomirala katoličku teologiju te filozofiju i povijest na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 2003. doktorirala je teologiju na protestantskom Teološkom fakultetu Sveučilišta u Heidelbergu, a za knjigu Lieber katholisch als neuprotestantisch. Karl Barths Rezeption der katholischen Theologie 1921-1920 (Neukirchener Verlag 2005.) primila je John Templeton Award for Theological Promise (2007.).

Razumijeva li se teologija kao govor o Bogu koji se nadovezuje na ono što o Bogu svjedoči zajednica vjernika, a pri čemu je zadaća teologije sistematizirati, argumentirati te kritički prosuđivati govor zajednice vjernika – onda zadaća teologije najjasnije dolazi do izražaja u sustavnoj teologiji koja uređeno predstavlja sadržaje kršćanske vjere. Unutar pak područja sustavne teologije ovom se problematikom specifično bavi dogmatika, čiji uvod predstavlja i ovaj udžbenik. On je dakle zasad samo prolegomena dvosveščanom pregledu dogmatike koji je u pripremi.

Udžbenik je ponajprije namijenjen studentima Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik – koji je u međuvremenu prerastao u Sveučilišni centar za protestantsku teologiju – ali će knjiga biti od koristi i širem krugu studenata teologije kao i teološki zainteresiranim čitateljima.

Recenzenti su knjige prof. dr. sc. Jure Zečević i dr. sc. Jadranka Brnčić. Teološko-jezičnu lekturu potpisuje Ruben Knežević, a prijelom i grafičku pripremu Teofil Dereta. Knjiga je obujma 237 stranica, a prodaje se po redovnoj cijeni od 160,00 kn (za studente i za veće količine uobičajeni popust). Može se nabaviti na adresi Ivana Lučića 1a, 10000 Zagreb (lokacija izvođenja studija), 

Tel: 01 48 28 915; 01 48 28 917; Fax: 01 48 28 916; E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a bit će je moguće nabaviti i u svim većim knjižarama s teološkom literaturom.