Najava simpozija 'Reformacije i revolucije'

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U Zagrebu (u velikoj dvorani "Školske knjige", Masarykova 28) od 14. do 16. prosinca 2017. godine održavati će se godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom "Reformacije i revolucije". Svečano otvorenje simpozija bit će u četvrtak, 14. prosinca 2017. u 9 sati. 

Na ovom interdisciplinarnom simpoziju, organiziranom povodom 500. obljetnice Protestantske reformacije i 100. obljetnice Oktobarske revolucije, izlaganja će održati pedesetak znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovenije i Srbije, a tematska područja izlaganja kreću se u rasponu od filozofije, teologije, sociologije, politologije i prava do povijesnih znanosti, etnologije, povijesti umjetnosti i komparativne književnosti. 

Povodom simpozija upriličeno je i gostovanje Jürgena Moltmanna, jednog od najznačajnijih teologa 20. stoljeća. Njegovo gostovanje obuhvaća dva događanja: Javni razgovor s Jürgenom Moltmannom pod naslovom "Revolucija, vjera i budućnost" (kao najava simpozija "Reformacije i revolucije"), srijeda, 13. prosinca 2017., u 19 sati, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3), dvorana 3. Predavanje Jürgena Moltmanna pod naslovom "Ernst Bloch, mesijanizam i socijalizam" (kao plenarno predavanje na simpoziju "Reformacije i revolucije"), četvrtak, 14. prosinca 2017., u 9.30 sati, Velika dvorana „Školske knjige“ (Masarykova 28). Dobar uvid u život i misao Jürgena Moltmanna pruža intervju koji se može pronaći ovdje

Program simpozija