Crkve reformacijske baštine najavile bogat program događanja

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Čakovec, 11.10.2017. (IBA) - Tijekom cijele 2017. godine, a poglavito u mjesecu listopadu, diljem svijeta, obilježava se 500. obljetnica reformacije.

U Međimurju, gradu Čakovcu, priprema se niz događanja. Povijesni osvrt na Reformaciju u Prekmurju i Međimurju, naslovljenu '500 godina Reformacije Europa/Međimurje' napravit će povjesničari Franc Kuzmić i Gene Whiting. Franc Kuzmić u svom predavanju usredotočit će se na prevođenje Biblije  prije i u vrijeme Reformacije, dok će Gene Whiting predstaviti kulturni preporod u Međimurju,  u 16. i 17. stoljeću pod posredstvom plemićke obitelji Zrinski. Uz prezentaciju i pretiske knjiga predavanje će se održati u Scheierovoj zgradi 17. listopada u 19. sati.

U Centru za kulturu, pod pokroviteljstvom grada Čakovca, 24. listopada u 19. sati, održat će se Svečana akademija povodom 500 godina Reformacije, na kojoj će uz glazbeni program biti dva kraća predavanja. Dr. Dražen Glavaš (Sveučilište Vern Zagreb) predavat će na temu 'Utjecaj Reformacije na ekonomiju Europe', a dr. Stanko Jambrek (autor knjige Reformacija u hrvatskim zemljama u Europskom kontekstu) o 'Plodovima Reformacije u Europi i Međimurju.'

Pod naslovom 'Svaka generacija treba Reformaciju' govorit će se o temeljno - teološkom aspektu Reformacije u Baptističkoj crkvi Mursko Središće (22.10. u 17. sati) i u Baptističkoj crkvi 'Betanija' u Čakovcu (od 25. do 29.10. u 19.00 sati).                          

Pet glavnih teoloških načela Reformacije 'Sola Scriptura (Samo Pismo), Sola fidei (Samo vjera), Sola gratia (Samo milost), Solus Christos (Samo Krist), Soli Deo gloria (Samo Bogu slava)  razložit će dr. Miško Horvatek (dekan Teološke biblijske akademije) mr. sc. Toby Dubose (pastor  Reformirane crkve, Njemačka) i mr. sc. Damir Pintarić (pastor Baptističke crkve Betanija Čakovec).