Održano zasjedanje skupštine Europske baptističke federacije

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Erevan, Armenia, 20. – 23. rujna 2017. (IBA) –  U Erevanau, glavnom gradu Armenije, održano je godišnje zasjedanje skupštine Europske baptističke federacije (EBF) kojemu je prisustvovalo više od 150 predstavnika iz 42 različite zemlje Europe i Bliskog istoka.

Skup je službeno započeo u Središnjoj baptističkoj crkvi u Erevanu uz tradicionalno predstavljanje svih zemalja sudionica dok su svečano bogoslužje predvodili domaćini iz Armenije. Pored veoma kvalitetnog pjevačkog zbora posebna je privilegija bila čuti poznate melodije uz zvuke duduka specifičnog armenskog glazbala. 

SBC u RH su predstavljali na zasjedanju EBF-a

Ksenija Magda, predsjenica Ženskog rada pri Svjetskom savezu baptista
Toma Magda, predsjednik SBC u RH
Svjetlana Mraz, članica Nominacijskog odbora EBF-a
Željko Mraz, glavni tajnik SBC u RH i član Financijskog odbora EBF-a
Filip Grujić,dopredsjednik EBF Odbora za rad s djecom i mladima i polaznik Transform programa  

Narednih se dana skupština okupljala u kongresnoj dvorani hotela započinjući dan u proslavljanju Gospodina kroz molitvu i  pjesme koje je predvodio izuzetan tim glazbenika iz Libanona i Bugarske. Premda je službeni jezik konferencije bio engleski, nerijetko se pozivalo sudionike da dio neke poznate pjesme pjevaju svatko na svome jeziku. To su upravo oni trenuci kada se sudionik događaja pita 'nije li ovo nešto slično nebu?'. O prioritetima i izazovima baptističkih crkava danas promišljalo se iz perspektive tri govornika iz različitih zemalja – Igor Bandura, Ukrajina; Marc Deroeux, Francuska i Mounir Malaty, Egipat, nakon čega su uslijedile diskusije u malim skupinama.  Posljednji je dan konferencije, Toma Magda, predsjednik SBC u RH, imao čast kao predstavnik slušatelja izložiti zaključak koji se mogao iščitati iz ova tri toliko različita a po mnogočemu slična govora.

Dr. Otniel Bunaciu iz Rumunjske, novoizabrani predsjednik EBF komisije za teologiju i obrazovanje, održao je poticajno predavanje pomalo intrigantnog naslova Trebaju li baptisti još uvijek reformaciju? Pri čemu je naglasio da dokle god postoji prostor gdje se ckvena praksa ne podudara s biblijskim naukom kojeg kao baptisti ispovijedamo postoji i prostor za reformaciju. Sudionici konferencije su također mogli izabrati sudjelovanje  u jednom od tri ponuđena i veoma aktulna seminara - Etika reproduktivne medicine; Rat protiv terorizma  – onemogućuje li to vjerske slobode?; Mjerenje efektivnosti u misiji. 

Slijedom dobre baptističke prakse zalaganja za kršćanske vrijednosti, ali i ljudska prava i vjerske slobode, sudionici skupštine su izglasali četiri različite rezolucije vezano uz aktualna društveno politička pitanja i suvremena događanja. To su Rezolucija o protuterorističkim mjerama i vjerskim slobodama EBF Yerevan Resolution on Anti-Terror Legislation and Religious Freedom ; Rezolucija o kršćanskom braku EBF Yerevan Resolution on Christian Marriage ; Rezolucija o stanju u Iraku EBF Yerevan Resolution on Iraq   i Rezolucija o vjerskoj slobodi u Rusiji  EBF Yerevan Resolution on Religious Freedom in Russia . 

U radnom su dijelu skupštine predstavljena izvješća različitih odjela i komisija unutar EBF-a, a također je izabrano i novo vodstvo za razdoblje od sljedeće dvije godine. Tako je za predsjednicu EBF-a nakon 27 godina ponovno izabrana žena, a to je Jennifer Entrican iz Velike Britanije dok je novi dopredsjednik Meggo Remmel iz Estonije. 

Paralelno sa zasjedanjem skupštine EBF-a odžavao se poseban program pod nazivom Transform čiji je cilj okupljanje, povezivanje i osnaživanje mladih lidera iz različitih europskih zemalja. Ovaj program je započeo u proljeće 2017. godine a prvu generaciju polaznika čini 11 mladih ljudi koji su u svojim zemljama već prepoznati kao vođe čiji je utjecaj širi od njihove lokalne sredine. Transform program ih želi povesti korak dalje i približiti ih aktivnom sudjelovanju na europskoj baptističkoj sceni. Kako bi cijeli program bio što praktičniji svaki sudionik ima mentora iz neke druge zemlje koji je već afirmiran unutar EBF-a. Naš Savez ima svoje predstavnike i u ovom programu – Filip Grujić je jedan od  polaznika programa, dok je Svjetlana Mraz jedna od mentorica u programu.